Magazin 15.12.2015.

Narodno vjerovanje: Šta je vrzino kolo i ko u njemu igra?

ČITANJE: 1 minuta
Vrzino kolo
Ovaj izraz danas uglavnom upotrebaljavamo u značenju: začarani krug, zavrzlama, vrtlog, zbrka, haos, ili da bismo označili neku situaciju kojoj ne vidimo rješenja ili iz koje ne vidimo izlaz.
Evo odakle je nastao taj izraz. Prema narodnom vjerovanju, vrzino kolo je mjesto na kojem se u noći skupljaju vještice, vile i vampiri i, igrajući igru, stvaraju začarani krug.

O ovom narodnom vjerovanju svedoči i Vuk Karadžič koji je zapisao: „Kako „Srblji pripovijedaju” dvanaest đaka kada izuče dvanaest škola odu na vrzino kolo, pa čitajući neku naročitu knjigu jedan od njih nestane. Učesnici neobičnog obreda poslije toga zovu se grabancijaši, odrpani i pocijepani idu sa đavolima i vilama i vode oblake u vrijeme oluje i grmljavine (Taj je bio na vrzinu kolu – govori se za čovjeka koji je mnogo učio.)

Iz ovakvih predstava o začaranim mjestima, koja su običnim smrtnicima nedokučiva, poniklo je današnje značenje izraza vrzino kolo- začarani krug.

To je kolo u koje nehotice i nevino uđemo, a jedva izađemo.

Izraz se upotrebljava u zamršenim situacijama kada se govori više istina, kada je teško doći do pravednog rješenja ili kada neko toliko iskomplikuje stvari oko sebe da više niko ne može da ih otpetlja.

U svakodnevnom životu, vrzino kolo na duhovit način podrazumijeva sljedeće:

– Kada pijete zato što nemate djevojku, a ne možete da je nađete zato što ste uvijek pijani.

– Šetanje od šaltera do šaltera i od kancelarije do kancelarije u bilo kojoj administrativnoj ustanovi, a nikako da završite posao jer vam uvek neki papir fali.

(Opanak.rs)