Magazin 25.05.2021.

NASA NAJAVILA SPEKTAKULARAN PRIZOR: “Krvavi Mjesec” u srijedu uveče na nebu

ČITANJE: 3 minute

Najspektakularniji ovogodišnji super Mesec u srijedu uveče poklopiće se i s delimičnim pomračenjem Zemljinog satelita.

Zahvaljujući pomračenju, Mjesec neće biti samo super, već i “krvavi Mesec”, saopštila je američka NASA, prenose agencije.

Takozvani krvavi Mesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja nađe direktno između Mjeseca i Sunca i kada sakriva Mesec od sunčevih zraka, a ime “crveni” (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja, prenosi CBS njuz.

– Kada se to dogodi, jedino svjetlo koje dopire do površine Meseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svetlosti. Preostala svjetlost reflektuje se na mesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega mjesec izgleda crven – pojasnila je NASA.

Rezultat je “svjetlosni prsten” oko Meseca, za koji se još ne može predvidjeti koliko će biti crven.

Ovogodišnji majski super Mjesec, jedan od tri ove godine, neće se poklopiti samo sa pomračenjem, već će biti i najveći super Mjesec ove godine.

Ovogodišnji majski super Mjesec naziva se još i “cvjetni mjesec”, biće veći nego inače, jer će biti i najbliži Zemlji, a naziva se cvjetnim zbog obilja cvijeća koje cvejta u to vrijeme na Zemlji.

Super Mjesec će ove godine biti djelimično vidljiv svuda gdje u tom trenutku bude noć, navode u agenciji NASA, uz pojašnjenje da će u slučaju da je noć vedra u prizoru moći da uživaju prije svega građani dijelova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike.

U SAD najbolje će moći da ga vide stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

Samo pomračenje trajaće oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 sati po Koordinisanom univerzalnom vremenu, što znači da će u Aziji moći da se vidi predveče, a u SAD u ranim jutranjim satima.

Za one koji neće moći golim okom da prate pomračenje, organizovana je i virtuelna teleskopska projekcija.

Nena Janković, astrolog, objasnila je za Blic Ženu zašto je važno ovo pomračenje Mjeseca.

– Pa bukvalno zbog slobode. Strijelac je znak svega onoga što je slobodno i nezavisno, a Mjesec govori o našoj duši i onome što osjećamo i što nam prija. A šta može duši da prija kad je u ovom znaku, to može biti samo slobodno razmišljanje, potreba da istražujemo i da se osjećamo ispunjeno, da budemo nezavisni u odlukama i da naučimo da se izborimo za sebe.”

Aktiviranjem petog stepena znaka Strijelca ustvari aktiviramo stepen Lava, stepen koji govori o borbenosti, ljudskom dostojanstvu i prirodnoj dominaciji.

– Ovaj put je važno da sami sebi budete najbitniji. Najvažnije je da otkrijete šta je to što vas sprečava da budete slobodni i svoji do kraja. Naučite kako se osvaja sloboda, prateći gdje se nalazi Jupiter u vašem natalnom horoskopu, analizirajući aktivaciju pomračenja Mjeseca u natalnoj karti.

Ovo je veoma bitan tranzit kada su u pitanju promenljivi znači i njima će donijeti velike promene.

Blizanci i Strijelčevi se suočavaju sa emotivnom raskrsnicom, imaće velikih problema da odluče na koju stranu treba da krenu.

Djevice i Ribe imaju veliku dilemu što se tiče posla i javnosti. Mnogo toga iz prošlosti se vraća kao bumerang, najvažnije je da ostanete mirni i da ne reagujete po svaku cijenu.

(SB)

Oznake: Mjesec