Magazin 29.11.2022.

NASA objavila nove fotografije Mjeseca izbliza (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, NASA je 16. novembra lansirala svoju novu megaraketu sa floridskog Kejp Kanaverala na Mjesec. Zvaničnici NASA kažu da su timovi misije Artemis 1 oduševljeni ponašanjem svemirske letjelice Orion na putu ka lunarnoj orbiti i oduševljeni snimcima iz svemira.

Svemirska sonda Orion ubrzo je stigla do Zemljine orbite, a zatim je 87 minuta nakon lansiranja izvršila takozvanu translunarnu injekciju kako bi jurila prema Mjesecu.

Deset dana nakon lansiranja, letjelica Orion je ušla u lunarnu orbitu.

Direktor leta u NASA svemirskom centru Džonson, Džad Friling, rekao je da su članovi tima misije Orion oduševljeni ponašanjem letjelice i dodao da su kontrolori leta zadivljeni slikama koje su stigle sa letjelice, piše net.hr.

Raketa je raznela liftove

“Što se tiče samih kontrolora leta, oni su apsolutno zapanjeni odličnim video-zapisima koje mogu da dobiju sa svemirske letjelice Orion” rekao je Friling. “Plus, znate, oni su srećni što se sav naporan rad i posvećenost tokom mnogo, mnogo godina zaista isplati.”

Menadžer programa Orion Hauard Hu rekao je da je tim vidio “zaista dobre performanse letjelice i da su veoma zadovoljni”.

“Danas je bio sjajan dan”, dodao je Hu. “Dolazimo svaki dan i ne liči na posao. Jednostavno je fantastično. Želim da čujem informacije koje dolaze iz svemirske letjelice, da učim o svemirskoj letjelici i da budem uzbuđen zbog onoga što radimo. I to je jednostavno sjajno. Ja svaki dan imam veliki osmijeh na licu.

Menadžer misije Artemis 1 Majk Sarafin rekao je na brifingu tima da je lansirna platforma 39B u svemirskom centru Kenedi pretrpjela veliku štetu tokom lansiranja svemirske letjelice. Iako je velika šteta bila očekivana, i dalje je bilo značajnih oštećenja na zgradi. “Sistem liftova trenutno ne radi”, rekao je Sarafin. “Imali smo najmoćniju raketu na svijetu i pritisak je praktično oduvao vrata naših liftova.”

Oznake: Mjesec, NASA