Biznis 28.09.2018.

Nastavak bratske saradnje Banje Luke i Beograda

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Zoran Talić, razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom Skupštine Beograda Nikolom Nikodijevićem. Na sastanku, koji je održan u Gradskoj upravi, razgovarano je o nizu aktuelnih tema iz života dva prijateljska grada, a najavljena je i zajednička sjednica dvije gradske uprave u Beogradu.

Predsjednik banjalučkog gradskog parlamenta Zoran Talić je rekao da današnji sastanak predstavlja nastavak prijateljske i bratske saradnje između Banje Luke i Beograda. On je dodao da je sa kolegom iz Beograda razgovarao o mnogim temama koje se tiču građana dva grada.

-Teme se većinom odnose na privredu, a razgovarali smo i o obrazovanju u smislu prekvalifikacije radnika. Zapravo ono što mi sada radimo sa Radničkim univerzitetom, to već uveliko radi Priveredna komora Beograda i to je nešto što nama može biti veoma interesantno. Saglasni smo da bi Banja Luka i Beograd trebalo da budu regionalni pokretački motor uvezivanja gradova, ali i da tražimo zajednički nastup na trećim tržištima. Dotakli smo se i načela rada dvije gradske skupštine, a ja sam kolegu obaviejstio da smo mi ušli u proces digitalizacije rada Skupštine – rekao je Talić.

Predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, najavio je da će ubrzo biti organizovana zajednička sjednica dvije gradske uprave na kojoj će biti razrađene teme o kojima se danas razgovaralo u Banjoj Luci.

-Želimo da građani naša dva grada mogu da žive bolje, da vidimo šta možemo da učinimo na tom polju, da imaju kvalitetnija javna komunlna preduzeća, jaču i bolju ekonomiju. Mislimo da je najbolje da Banja Luka i Beograd nastupaju zajednički. Beograd je najveći grad u regiji i pokretač je mnogih procesa i Banja Luka mora da bude sastavni dio tih procesa. Želimo čvršću saradnju u oblastima privrede, e-uprave, ekonomije i turizma. Imamo sjajna iskustva sa Budimpeštom i Ljubljanom i želimo da Banja Luka bude sljedeći grad sa kojim će Beograd održavati najtješnje veze – naglasio je Nikodijević.

Oznake: Zoran Talić