Magazin 17.07.2020.

NASTAVLJEN “IMPERATIV”: Festival povezao pisce iz regiona

ČITANJE: 4 minute

Magija pisane riječi i novih spoznaja zavladala je ovih dana Banskim dvorom. Ljubitelji književnosti imaju priliku da u prelijepom ambijentu uživaju u kvalitetnim rukopisima uz zvuke dobrih melodija.

Uz poštovanje svih propisanih mjera i preporuka nadležnih organa, drugo veče Festivala književnosti “Imperativ”, u okviru ljetne sezone Banskog dvora “50 po 50”, navelo je publiku na vedre misli i probudilo znatiželju o zanimljivim knjigama skrenuvši pažnju sa tmurne situacije koja potresa svjetsku scenu, prenosi Glas Srpske.

Drugi dan obilježili su stihovi pjesnika Zvonka Karanovića i Tatjane Bijelić, predstavljanje romana “Crna knjiga” pisca Luke Tripkovića, a svoje priče iz zbirke “Svetkovina” čitala je Magdalena Blažević.

Pjesnik Zvonko Karanović iz Beograda, kojeg odlikuje bogata književna biografija, banjalučkoj publici predstavio se prvi put u sklopu programa “Poeziju će svi čitati”. Karanović je istakao da je od kolega čuo sve najbolje o festivalu, te da se mnogo radovao dolasku.

– Moj dolazak se poklopio sa nekim mojim unutrašnjim očekivanjima. Organizacija je odlična, ljudi su topli. “Imperativ” je veoma važan za regionalnu književnu scenu na neki način zbog toga što i Republika Srpska ima mnogo talentovanih autora i mi moramo da se upoznamo, da pomognemo jedni drugima u predstavljanju. Treba da, za razliku od političara, krenemo sa tom integracijom na jednom bezinteresnom osnovu – kazao je Karanović.

Da je regionalno povezivanje među piscima izuzetno važno, potvrdio je i književnik iz Beograda Luka Tripković. Kroz interesantan razgovor koji je književnik Stevo Grabovac vodio sa autorom, ali i sa njegovim izdavačem i direktorom izdavačke kuće “Booka”, posjetiocima je predstavio roman “Crna knjiga”.

– Pravio sam kolaž žanrova, to je nešto što je meni blisko budući da sam slikar i da kolažiram mnoge stvari. Taj pristup sam koristio i u književnosti i smatram da je veoma važno da imate ideju i jezik književni ili vizuelni, taj zanatski deo, kojim ćete je realizovati, bez obzir na to kojom vrstom umetnosti se bavite. Najnaglašeniji je žanr trilera zbog obima knjige. Želeo sam da čitaocu bude zanimljivo te sam stoga pratio strukturu krimi-serije – istakao je Tripković.

Knjiga daje uvid u intrigantnu viziju srpskog društva u bliskoj budućnosti kroz sudbine junaka i osvrt na njihovu porodičnu istoriju sada već nestalog građanskog sloja. Rukopis plete ciničan omaž Jugoslaviji i otkriva uzroke propasti kojoj danas svjedočimo.

Uz zvuke sefardske muzike i sevdah melodija Amire Medunjanin u sklopu programa “Note i slova” rukopis “Svetkovina” publici je približila autorka Magdalena Blažević iz Mostara.

Ona je istakla da će joj ovaj festival književnosti ostati u posebnom sjećanju.

– Jako sam srećna što sam ove godine na “Imperativu”, jer je prije nekoliko dana izašla moja prva zbirka kratkih priča “Svetkovine” i ovo je prvi festival na koji sam pozvana u svojstvu autora. Do sada sam bila moderator i ovo je jedno divno iskustvo za mene i odlična prilika da se predstavim i banjalučkoj publici – objasnila je Blaževićeva.

O novoj zbirci i muzici koja inspiriše autorku Magdalenu Blažević razgovarao je Milan Rakulj.

Sajamski dio festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od deset do 20 časova, a pored aktuelnih izdanja, izdavači su pripremili i povoljne sajamske cijene.

PROGRAM

Subota:

13 časova – kafa sa Anom Vučković Denčić – Kafe “Joko”

16 časova – promocija časopisa za književnost i umjetnost “SRP”

18 časova – promocija romana “U jarku”, Slađane Nine Perković – u saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur”

19.15 časova – “Razgovor sa piscem”- Feđa Štukan. Sa autorom i izdavačem romana “Blank” Aleksandrom Trifunovićem razgovaraće Stevo Grabovac

Nedjelja:

13 časova – kafa sa Elvedinom Nezirovićem – Kafe “Joko”

16 časova – promocija strip serijala “Las Hope” (manga stripova) Srđana Vranješa u saradnji sa izdavačkom kućom “Deveta dimenzija”

18 časova – “Poeziju će svi čitati” – Tanja Stupar Trifunović i Aleksandra Čvorović

19.15 – “Razgovor sa piscem” – Almin Kaplan i Darko Cvijetić o romanima “Meho” i “Što na podu spavaš”

21 čas – “Note i slova”- Elvedin Nezirović – moderator: Đorđe Krajišnik

(SB/banjaluka.net)