Magazin 18.05.2016.

Natalija Trivić: Brend festivala mamac za inostrane ansamble

ČITANJE: 3 minute
natalija
Ovogodišnji 9. internacionalni festival kulture “Dukatfest” programski je drugačiji i unapređeniji do prethodnih.

Prije svega bogatiji je za program koji donosi kombinaciju tradicionalnih elemenata u savremenom izrazu, s ciljem zadovoljenja potreba mlade publike”, rekla je Natalija Trivić, direktor “Dukatfesta”.

Festival tradicionalnog plesa i pjesme ove godine će se održati u periodu od 18. do 22. juna u Banjaluci, a jedan dan, odnosno 19. juna, ansambli će biti gosti Modriče i Gradiške.

Učešće će uzeti 10 ansambala iz Indije, Letonije, Turske, Kolumbije, Srbije, Španije, Šri Lanke, Slovačke, Indonezije i RS, tj. BiH.  U razgovoru za “Nezavisne” Trivićeva otkriva sve detalje “Dukatfesta”, ali govori i o ranijim najavama da će festival možda biti ugašen.

“Kao i svi kulturni događaji u Banjaluci, ali i šire s obzirom na sveukupnu ekonomsku situaciju gdje prvo trpi kultura, mi smo ove godine, kao i naše kolege iz ‘Kratkofila’ i ‘Anima festa’ razmišljali šta dalje. Dolazite u dilemu kad ostvarite određeni nivo kvaliteta, s obzirom na to da nemate dovoljno novca, niti razumijevanja, i pitate se kako dalje”, priča Trivićeva.

Priznala je da su svake godine na sve moguće načine uspijevali kroz projekte da zatvore finansijsku konstrukciju koja bi uokvirila kvalitet programa, što je njima prvenstveno cilj.

“Raditi festival samo zbog toga da bude održan nije ni moj cilj, kao ni još 50 ljudi koji su okupljeni oko tima ‘Dukatfesta’. U ovoj godini se osjeti manjak finansiranja od međunarodnih organizacija s obzirom na to da se većina sredstava preusmjerava za pomoć izbjeglicama u Evropi nakon sirijske krize, tako da je kultura i u tom pravcu ostala osakaćena. Mi smo nastojali da prevaziđemo ovu godinu jer ćemo već od oktobra biti nosioci zajedničkog projekta zajedno sa Špancima, Slovacima i Srbijancima o društveno kreativnoj Evropi, koji će nam u naredne dvije godine dosta pomoći što se tiče finansiranja”, istakla je ona.

Rekla je da su takođe imali i sastanke sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS i Gradske uprave Banjaluka, kako bi iznašli određena rješenja za podršku festivala.

Na pitanje šta animira ansamble iz dalekih zemalja da dolaze u Banjaluku, Trivićeva odgovara da je to brend festivala.

“Ovih devet godina smo mnogo radili sa festivalima u Evropi, bili učesnici mnogih kongresa u svijetu i na taj način smo bili promoteri ‘Dukatfesta’, ali najbolji promoteri su naravno ansambli koji su ranije učestvovali”, kazala je ona.

Novina festivala je program “Step out corner” u okviru kojeg će se banjalučkoj publici predstaviti muzički bend “V1mast” iz Indonezije, a riječ je o muzičarima koji su kombinovanjem etno zvuka dali poseban pečat muzičkoj sceni u Indoneziji.

U okviru istog programa biće održan i plesno-muzički koncert “Zaite group” iz Kolumbije. Multikulturalna magija Kolumbije je prikazana kroz lijep, šaren i širok repertoar, gdje se na sceni oživljavaju bambusi koji krase pozornicu sa šarenim tradicionalnim nošnjama.

Trivićeva je napomenula da kultura u Banjaluci ima dobrih i kvalitetnih projekata koji zaslužuju da budu viđeni, predstavljeni i promovisani te da imaju bolje razumijevanje društvene zajednice.

Kao i do sada, pored koncertnih večeri, tradicionalnog defilea učesnika festivala, biće održan i sajam kultura. Program za sve sadržaje “Dukatfesta” je besplatan, izuzev za centralno festivalsko veče, koje će biti održano na tvrđavi Kastel, kada će ulaz koštati tri KM.

(Nezavisne)