Magazin 26.06.2016.

Nataša Popović iz Banjaluke kreativnost iskazuje kroz hobi

ČITANJE: 2 minute

Nataša Popović iz Banjaluke već nekoliko godina bavi se tehnikom dekupaž, pa njome ukrašava i kutije za pelene, a starom namještaju daje novo ruho.

“Dekupaž je sam po sebi tehnika isijecanja salveta, rižinog papira, a sama riječ dekupaž potiče iz francuske riječi decouper – što znači isjeći”, kaže Nataša za one koji ne znaju.

natasa popovic 1

Oduvijek joj je bila želja da radi nešto kreativno, a odmalena je stalno nosila listove papira i bojice, flomastere i nešto crtala.

“Pošto sam već duže vrijeme bez posla, trebalo mi je nešto što će me zaokupiti i ispuniti vrijeme. I tako, prije desetak godina sam na jednoj televiziji vidjela gospođu koja se bavi dekupažom, i to me jako zainteresovalo”, govori Nataša, koja je po zanimanju kulinarski tehničar.

Prvu kutijicu koju je napravila čuva i danas. Sa dekupaž tehnikom kombinuju se mnoge druge tehnike, a rezultat je zanimljiva i originalna rukotvorina. Prema riječima Nataše, bavljenje dekupažom nije baš isplativo, pa se može reći da je to zaista skup hobi. Ona ističe da od ovoga ne može živjeti, tako da na ovo gleda kao na hobi, a rukotvorine prodaje na preporuku prijatelja i preko Facebooka.

natasa popovic 4

“Cijene radova se kreću od šest KM pa nadalje. U ponudi imam i zidne i stolne satove, kutije za pelene, što može biti lijep poklon za babine, gajbice u kojima se mogu držati knjige, čarape i ostale sitnice, ramovi za slike, ručna stolna i zidna ogledala i još mnogo toga”, navela je Nataša.

Rekla je da joj najduže traje farbanje jer je veoma pedantna i mora biti sve “pod špagu”.

Ona se takođe bavi restauracijom sitnijih komada namještaja.

natasa popovic 5

“Desi se da neko ima kod kuće stari stolić, komodu, pa me klijenti zamole da ih restauriram. Tu je cijenu teško odrediti jer zavisi koliko ima posla oko šmirglanja, koliko se utroši boje i vremena”, navodi Nataša, kojoj je ipak prioritet da nađe stalno zaposlenje, a i hobi možda jednog dana preraste u biznis.

natasa popovic

(Nezavisne)