Biznis 26.08.2015.

Naučnici stvorili baterije koje traju “vječno”

ČITANJE: 1 minuta
baterije

Nove baterije mogle bi da imaju mnogo veći kapacitet i traju praktično vječno, kažu istraživači.

Stručnjaci Tehnološkog instituta u Masačusetsu i Samsunga tvrde da upotrebom baterija u čvrstom stanju, za razliku od postojećih tečnih elektrolita, mogu da se riješe svi problemi koje ljudi imaju sa današnjim baterijama.

Najveći dio elektronskih uređaja – od telefona do automobila – služi se litijum-jonskim baterijama. One su dobro rješenje, ali su relativno malog kapaciteta, brzo se troše, a uvijek su u opasnosti od eksplozije.

Sada istraživači tvrde da novi elektroliti u čvrstom stanju mogu biti mnogo efikasniji i bezbjedniji za upotrebu.

“Svi požari koje ste do sada vidjeli na Boeing avionima, Tesla automobilima i slično, nastali su zbog tečnih elektrolita”, kaže Gerbrand Ceder, profesor koji je radio na novom materijalu sa još pet istraživača.

“Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema bezbjednosnih briga – možete je baciti na pod, zakucati je ekserom i neće doći do požara”.

Do sada je razvijanje čvrstih baterija bilo otežano jer je bilo teško pronaći čvrste materijale koji sprovode čestice podjednako brzo kao tečnost. Međutim, tim je analizirao svojstva postojećih litijum-jonskih materijala i pronašao sastojke koji su dovoljno dobri provodnici.

Nove baterije takođe su pokazale mnogo bolje rezultate u hladnim uslovima, a dokazano je da traju na stotine hiljada ciklusa.

(Independent)