Biznis 02.08.2021.

NAZIRE SE KRAJ KORONA-KRIZE: Evrozona izašla iz recesije, američki BDP na nivou prije pandemije

ČITANJE: 1 minuta

Prošle sedmice objavljeni su podaci koji pokazuju da se najveće svjetske privrede stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je privreda evrozone u drugom tromjesečju izašla iz recesije. Američka privreda dostigla je nivo prije pandemije.

Prema podacima Eurostata, privreda evrozone porasla je u drugom tromjesečju 2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašlo iz tzv. recesije s dvostrukim dnom, s obzirom na to da je palo u prethodna dva tromjesečja.

Izvještaj evropske statističke kancelarije pokazao je i da su porasle privrede svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španiji, dvjema zemljama čija su privrede teško uzdrmana pandemijom, stopa rasta približila se nivou od 3 posto.

U Austriji i Portugalu zabilježen je još snažniji oporavak.

Dvije najveće privrede evrozone ostvarile su umjereniji rast, Njemačka za 1.5, a Francuska za 0.9 posto.

Uprkos tome, privreda evrozone i dalje je oko 3 odsto ispod svojog nivoa prije pandemije krajem 2019. godine, ali bi ga uskoro mogla da dostigne, prenosi Index.hr.

“Očekujemo još jedan snažan rast BDP-a evrozone u trećem tromjesečju, što bi dovelo privredu blizu, ali još uvijek ispod nivoa prije pandemije”, kazao je Andrew Kenningham, glavni ekonomista za Evropu u Capital Economicsu.

Američka privreda je, pak, dosegnula nivo od prije pandemije.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajima u drugom je tromjesečju poraslo po anualiziranoj stopi od 6.5 posto pa je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a dosegnuo 19.400 milijardi dolara, dok je u posljednjem tromjesečju 2019. iznosio 19.200 milijardi.

(N.S)

Oznake: Korona kriza