Biznis 22.10.2015.

“Ne imitiram Džobsa, ali stvarno je tako”

ČITANJE: 3 minute
cepter
Biznismen Filip Cepter ispričao je studentima Poslovne škole Kotrulji kako je uspio i postigao planetarni uspjeh.

Cepter je tom prilikom pozvao studente na praksu u svoju kompaniju.

– Pozvao sam ih da provedu ovdje pola godine, a za to će biti plaćeni. Tako mogu da steknu dodatno znanje o privatnom biznisu, kakvo ne mogu da nauče na fakultetu- rekao je Cepter  nakon predavanja.

Svi bi mogli, navodi on, i da ostanu u Cepteru. Cepter, kako je rekao, postiže odlične rezultate, a bavi se promocijom, posredovanjem i prodajom najboljih proizvoda na svetu.

– Iako je to šerpa, ona je najbolja na svijetu, čuva zdravlje, a to je proizvod potreban svakom čovjeku. Mi smo zapravo konglomerat različitih aktivnosti, od industrije, bankarstva, marketinga, osiguranja, medicine, kozmetike, proizvodnje, gradnje, upravljanja nekretninama- rekao je on.

Kako ističe, to je globalna kompanija koja radi u 50 zemalja, ima 100.000 saradnika, a čak pet miliona ljudi je prošlo kroz sektor Cepterovih objekata.

– Većina od njih su danas uspešni poslovni ljudi- kazao je Filip Cepter.

Studenti su pitali poznatog biznismena kuda ide njegova kompanija i koliko će da se širi, a on je odgovorio da je nebo granica.

Svi koji su uspješni, ističe Cepter, nešto su zanemarili, jer nema balansa kad se uđe u posao.

– Ili ste tamo ili ste ovde, nema balansa. Ili ste kod kuće i pijete pivo ili radite. Jedino je posao trajna ljubav, suze i znoj, sreća i sve ostalo. I dokle ću ja ovako da radim – pa dok mogu. Zdrav sam i želim to- rekao je on.

Govoreći o tome šta je dovelo do toga da uđe u biznis i postigne planetarni uspjeh, Cepter kaže da je uspjeh nešto što je očekivao svakog dana.

– Svaki dan je bio novi dan, i mjerio sam uspjeh iznova. I ako je sedam dana uspešno, znači cijela nedjelja je bila uspješna. A kad je krenulo uraganskim tempom uspjeha, nismo mogli da se zaustavimo- rekao je biznismen.

On je objasnio da je preduzetnik i da vodi računa o svom prometu, uspjehu, prodaji, podređenima, i od toga ima određenu korist.

– U tom lancu su svi motivisani, honorirani i nagrađeni prema učinku. To je praktično bio ključ i formula mog uspjeha- rekao je on, ukazujući da univerzalna formula za uspjeh ne postoji, jer su okolnosti svima drugačije.

On je rekao studentima, da ako očekuju formulu uspjeha – nje nema.

– Svaki uspjeh ima svoju formulu. Okolnosti su pretpostavile moj uspjeh i neke sam iskoristio u pravom trenutku. Mi ih, htjeli ili ne, kreiramo i pretpostavljamo put kojim ćemo se kretati. Imao sam niz dobrih i loših okolnosti i na svom putu, ali sam uvek postizao značajne ciljeve- rekao je Cepter priznajući da je na tom putu imao i mnogo poraza, ali ih je prevazilazio.

Ali uvek se, kako tvrdi, trudio da ima savremen proizvod.

– Ne imitiram Stiva Džobsa, nego je to stvarno tako- rekao je Cepter.

Potpredsednica Poslovne škole Kotrulji Lin Montgomeri, koja je organizovala “Cepter forum”, ocenila je da je važno što ta škola pokušava da ponudi primere uspeha.

– Mnogo može da se nauči iz udžbenika, studija slučaja, novina, ali morate da čujete uspješne ljude, kako su oni radili i šta su radili, pa i kakve greške su pravili. Pored učenja u učionicama, a i tamo učimo praktične stvari, takođe nudimo i ovakve specijalne događaje kako bi inspirisali naše studente da i oni podstaknu rast privrede u region- rekla je Montgomeri.

Nije dovoljno, smatra ona, da imate samo odlično obrazovanje, već morate da budete inspirisani i životnim primerima.

Upitana da komentariše poziv Filipa Ceptera studentima na plaćenu praksu, ona je rekla da je to bilo sjajno i neočekivano.

– Ako to stvarno misli, a on je čovjek od riječi, to je divna prednost za naše studente i nadam se da će neki prihvatiti ponudu i vidjećemo kako im ide- zaključila je Montgomeri.

(B92)