Magazin 07.09.2015.

Ne ostavljajte vodu da predugo vri

ČITANJE: 1 minuta

kettle-pic-getty-images-616149035Kada se voda ostavi da predugo vri ili se više puta prokuvava, njene hemijske supstance se mjenjaju na gore.

Kuvalo za vodu je posljednjih godina sastavni dio većine domaćinstava. Mnogo puta se dogodi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to učinili, pa ponovo uključite kuvalo…

Naše bake su uvijek govorile kako vodu koja se dugo kuvala za kafu, valja baciti pa sipati drugu. I one su znale da tu nešto ne valja….

Umjesto da se rješite štetnih materija – dugim prokuvavanjem ili višestrukim prokuvavanjem povećavamo njihovu koncentraciju!

Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcijuma koji onda dovodi do kamenaca u tijelu, kada se takva voda konzumira češće.

Evo šta se povećava prekuvavanjem i duplim prokuvavanjem vode:

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa čak i do raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su kancerogeni – pogubni za jajnike, creva, bešiku, gušteraču, stomak, izaziva leukemiju…

Fluorid

Neka naučna istraživanja su potvrdila da flourid utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i koeficijenta inteligencije kod dece.ž

(Novosti)