Biznis 01.04.2021.

NE STIŽE VIŠE PREKO UKRAJINE I MAĐARSKE: BiH dobija gas posredstvom “Turskog toka”

ČITANJE: 3 minute

Bosna i Hercegovina (BiH) od četvrtka 1. aprila prirodni gas dobija putem “Turskog toka”, a ne, kako je to dosad bio slučaj, rutom iz Ukrajine i Mađarske, potvrdila je to Bisera Hadžialjević, direktorka Energoinvesta.

Rusija je do sada gasom snabdevala evropske države i Tursku putem gasovodne mreže koja ide preko Ukrajine, Moldavije i Rumunije. Tom rutom 2019. godine izvezla je gotovo 200 milijardi kubnih metara gasa. Izgradnjom Turskog toka transport ruskog gasa neće više zavisiti isključivo od ovih država već će biti preusmeravan novim, 930 kilometara dugim gasovodom, koji iz Rusije u Tursku stiže gasovodom ispod Crnog mora, prenosi RSE.

“U četvrtak od pet sati ujutro krenuo je ‘Turski tok’ i snabdevanje je redovno, nije bilo nikakvih prekida, sve ide kako smo i najavili”, rekla je Hadžialjević za RSE.

Kompanija Energoinvest ovlašćeni dobavljač gasa za jedan od dva bh. entiteta Federaciju BiH (FBiH), sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom aneks ranijeg ugovora kojim je 1. aprila određen za početak isporuke novim gasovodom, nazvanim “Turski tok”.

Do sada je Bosna i Hercegovina gas dobijala gasovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, ali prema rečima direktorke Energoinvesta pristali su na novi zahtev ruskog isporučioca, jer je takav bio uslov.

“Prvo je bilo uslovljeno od strane ruskog ponuđača da će samo tim tokom dolaziti gas za Bosnu i Hercegovinu. Tako da je to bio zahtev koji se mogao prihvatiti ili raskinuti. Ali s obzirom na to da nama gas treba i s obzirom na to da smo dobili poređenja i ekonomsku računicu i jednog i drugog toka, ovaj (Turski tok) je čak i povoljniji. Tako da nije bilo dileme da li ga treba prihvatiti ili ne”, objasnila je Hadžialjević.

Gasovod koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, napominje direktorka Energoinvesta, ‘jednostavno više nije u primeni za BiH’, jer, kako je rekla ‘Gazprom to ne omogućava’.

„Ima sasvim dovoljno prostora da se uveze koji god gas želite – iz Norveške, iz SAD, terminala tečnog prirodnog gasa (LNG), Holandije, Ukrajine“, izjavio je na konferenciji za medije 17. decembra Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Gasovod “Turski tok” deo je dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca kao što su, pored Turskog toka i Severni tok 1 i 2.

Rusija je do sada gasom snabdevala evropske države i Tursku putem gasovodne mreže koja ide preko Ukrajine, Moldavije i Rumunije. Tom rutom 2019. godine izvezla je gotovo 200 milijardi kubnih metara gasa.

Izgradnjom Turskog toka transport ruskog gasa neće više zavisiti isključivo od ovih država već će biti preusmeravan novim, 930 kilometara dugim gasovodom, koji iz Rusije u Tursku stiže gasovodom ispod Crnog mora.

Ujedno, Rusija će na taj način “zaobići” Ukrajinu, sa kojom ima višegodišnje sporenje oko ukrajinskih teritorija. Rusija je i ranije koristila gas kao mehanizam u odnosima sa Ukrajinom, pa je tako Moskva u nekoliko navrata smanjivala isporuku gasa prema Kijevu.

Ruski projekat – gasovod “Turski tok” godišnje bi trebalo da transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije koji proizvodi ruski energetski gigant Gazprom. Polovina od toga, 15,75 milijardi, rezervisana je za potrebe Turske, dok će druga polovina ići dalje ka južnoj i centralnoj Evropi, između ostalog kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

(SB)

Oznake: Turski tok