Magazin 14.06.2024.

Nele Karajlić za Banjaluka.net: Opasno je kad političar ne zna ko mu je narod

ČITANJE: 2 minute

Nekada se govorilo “blago društvu koje ne zna ko mu je predsjednik ili premijer”. Ali je opasno kada predsjednik ili premijer ne znaju ko mu je narod.

Rekao je ovo u intervjuu za portal Banjaluka.net Nele Karajlić uoči svog večerašnjeg koncerta u Banjaluci govoreći o današnjoj demokratiji i smjeru u kojem svijet ide.

Pod sloganom “40 godina otkako je crk’o Marshal” Nele će večeras u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” u svom nastupu proći kroz sve ono što je kao umjetnik radio tokom života.

“Biće to jedan tok šou, u kojem ću kroz razgovor sa našim Duletom Mazalicom koji će biti voditelj, predstaviti inserte iz Top liste nadrealista, Složne braće, citata iz Fajronta u Sarajevu, a u međuvremenu ćemo i zapjevati. To bi moglo biti jedno zanimljivo putovanje kroz, ne možemo reći prošlost, nego je toliko aktuelno da možemo nazvati analizom sadašnjosti”, rekao je na početku vidno raspoloženi Nele.

I nakon 40 godina sve generacije rado koriste replike iz Nadrealista, koje su i danas aktuelne, a pjesme Zabranjenog pušenja i danas su hitovi. Šta je tajna uspijeha? “

Kako je riječ o jednom svestranom umjetniku, poznavaocu brojnih društvenih procesa, s Neletom smo razgovarali i o današnjem viđenju demokratije i opstanku kulture u takvim uslovima.

“Kada je riječ o demokratiji, vidljivo je danas da je i u tom sistemu moguće da jedan čovjek uzme svu vlast. Moguće je da takav jedan sistem na osnovu odluke dva ili tri čovjeka donese odluku da jedna zemlja bude bombardovana. I moguće je da dođe do apsolutnog otuđenja između onoga koji je glasan i onog koji ga bira. Ja se sjećam one ‘blago onoj zemlji u kojoj ne znaš ko ti je predsjednik’. Ali je opasno živjeti u zemlji gdje predsjednik ne zna ko mu je narod”, rekao je Nele.

Na pitanje kako da kultura opstane u takvim uslovima, kao važan dio identiteta, Nele kaže da je važno da se država uključi, te je naveo primjer iz Jugoslavije.

“Jugoslavija je imala najjači rokenrol nakon Amerike i Britanije. Ranije je bio normalan put do Zlatne palme ili medvjeda. Danas je uspjeh ako turistički neko ode”, kaže Nele.

Oznake: Nele Karajlić