Biznis 21.05.2021.

NEMA SAGLASNOSTI O KOLEKTIVNOM UGOVORU: Sindikat Elektroprivrede RS formirao štab za protest

ČITANJE: 2 minute

Sastanak sindikata ERS koji je prvobitno najavljivan kao protest, danas je održan u sali RiTE Gacko.

Nakon skoro dva sata dogovaranja, predstavnici sindikata su medijima saopštili da su formirali “Štab za veliki javni protest” i da će prvi štrajk verovatno biti ispred zgrade ERS, javio je BN. Sebi su dali rok od 48 časova da se konsultuju pošto će “Štab za veliki javni protest” biti u stalnom zasjedanju.

Sindikati u Elektroprivredi Republike Srpske nezadovoljni su ponuđenim Kolektivnim ugovorom, prenosi RTRS.

Mićanović ističe da distributivna preduzeća ne mogu živjeti od mrežarine.

– Distibutivna preduzeća su restrukturiranjem dovedena na prosjački štap, distributivna preduzeća ne mogu da žive od mrežarine, nama se najvljuje restrukturiranje proizvodnih preduzeća bez tačno definisaog projektnog zadatka – rekao je Mićanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije Elektrodistribucije Pale, Miroslav Kremenović, istakao je da je smanjenjem broja radnika došlo do situacije da nemaju tehničke struke, da je dosta ljudi uzelo otpremninu i da su ostali bez kadrova koji su bili značajni, javlja RTRS.

Novim pravilnikom Kolektivnog ugovora, smatraju u sindikatu, umanjuju se prava i plate radnika.

Željko Tepavčević, predsjednik sindikalne organizacije Rudnik i Termoelektrane Gacko kazao je da se ta primanja umanjuju od 1 do 7 odsto svim zaposlenim u ERS-u, a nk radnicima isto se umanjuje i do 30 odsto, i da su donijeli zaključak da se krene u radikalizaciju sindikalne borbe.

Iz Elektroprivrede odbacuju ovakve tvrdnje i naglašavaju da novim Kolektivnim ugovorom radnici zadržavaju sva prava koja su imali i ranije, pri čemu su koeficijenti i naknade zaposlenima veće nego one definisane opštim aktima o radničkim pravima u Republici Srpskoj. Pojedinci iz Sindikata imaju lične interese, na koje Elektroprivreda neće pristati, kaže generalni direktor Luka Petrović.

– Oni hoće da im ERS potpiše da im da 10 miliona za tri godine, mi na to nismo spremni i smatramo da je to važnije dati radnicima mimo zakona, mi smo spremni taj novac radnicima pretočiti u plate – rekao je Petrović

Iz Elektroprivrede navode da pregovori sa Sindikatom zbog pomenutih privilegija rukovodstva Sindikalne organizacije traju već devet mjeseci, dodajući da je neshvatljivo da su sindikalne vođe zbog, kako navode, ličnih beneficija, radnike i njihova prava spremni da stave u drugi plan.

Iz Sindikata poručuju da o kolektivnom ugovoru više ne žele da razgovaraju sa rukovodstvom Elektroprivrede, već sa resornim ministrom i predsjednikom Vlade.

(SB)