Magazin 28.10.2020.

NEMA VIŠE ODGAĐANJA: Premijera predstave “Derviš i smrt” u NPRS 30. oktobra

ČITANJE: 2 minute

Premijera predstave “Derviš i smrt”, koju po poznatom romanu Meše Selimovića na veliku scenu nacionalnog teatra Republike Srpske postavlja makedonski reditelj Dejan Projkovski, koji potpisuje i dramatizaciju teksta, biće održana u petak (30. oktobra) s početkom u 20 časova.

Kako saopštavaju iz Narodnog pozorišta Republike Srpske, prva repriza je na repertoaru u subotu, 31. oktobra, druga repriza je predviđena u ponedjeljak, 2. novembra, a treća repriza je na rasporedu u utorak, 3. novembra. Ansambl broji preko 20 glumaca, a u ulozi Ahmeda Nurudina predvodi ih Zlatan Vidović, pišu Nezavisne.

“Kada bi jednog dana došao kraj ove naše civilizacije i kada bi trebalo da pokažemo šta je bio smisao našeg postojanja, sigurno roman ‘Derviš i smrt’ i autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, Baha, Mocarta, Mikelanđela”, riječi su reditelja Dejana Projkovskog.

Ako Englezi igaju Šekspira u originalu, dodaje on, i mi možemo da igramo Selimovića u originalu, što je zaista velika stvar, čast i odgovornost.

“Imao sam mogućnost da se nekoliko godina ranije susrećem s velikom literaturom. Režirao sam ‘Braću Karamazove’, ‘Anu Karenjinu’, ‘Kockara'… U kratkom periodu radio sam predstave po adaptacijama kultnih romana, tako da znam koliki je izazov, ali i koliko je to težak posao. S obzirom na to da sâm radim dramatizacije, uvijek s glumcima dugo razgovaram i analiziram, jer ne postoji drugačiji i bolji način kad se na scenu postavljaju tako veliki romani”, istakao je reditelj.

On dodaje da u procesu rada s glumcima veliku književnost prevodi na scenski jezik.

“Šta znači voljeti nekoga beskompromisno? Šta znači ljubav i šta je to u današnjem kontekstu? Sve te emocije pokušavamo da maksimalno živimo na sceni. To je fascinantno u predstavi. Jezik na kojem glumci igraju na sceni je nevjerovatan i zaista ima puno stvari u romanu koje smo otključali”, istakao je reditelj.

(SB/Banjaluka.net)