Magazin 07.11.2017.

Neobična izložba radova Jasmine Dugić u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

Da i tekstil može biti savršeno sredstvo likovnog izražavanja dokaz je i izložba “Tekstil kao likovni medij”, čiji je autor Jasmina Dugić, koja se može pogledati u Malom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Predstavljena su djela koja su rezultat rada autorke na doktorskoj disertaciji “Tekstil kao sredstvo likovnog izražavanja”, odbranjenoj na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

“Ono što tekstil čini potentnim i kompleksnim likovnim medijem su, pored njegovih likovnih karakteristika, i njegova mitološka i metaforička značenja, iz kojih proizlazi čitav korpus simbola, asocijacija i emocija, dajući mu ogroman ekspresivni opseg”, kazala je autorka ove neobične izložbe.

Ova tehnika podrazumijeva felting (pustovana vuna) koji je fotografisan, zatim isprintan na platnu, nakon čega su vršene intervencije bojom i vunom.

Dugićeva je rekla da na našim prostorima i dalje postoje predrasude prema tekstilnoj umjetnosti budući da je tekstil uglavnom banalizovan i posmatran sa svakodnevnog aspekta, dok je u svijetu afirmisan kao umjetnost.

“To je jedan od motiva zašto sam se ja odlučila da odbranim tekstil, samim tim što je moje usko profesionalno interesovanje vezano za njega jer sam završila kostimografiju. Moja osnovna delatnost je zapravo dizajn tekstila, tako da mi je tekstil kao sredstvo likovnog izražavanja bio logična opcija u traženju izraza”, navela je Dugićeva.

Istakla je da je tehnika stara preko deset hiljada godina, te da je nastala oko pet hiljada godina prije nego što je nastao tkani materijal.

“Radi se o sjedinjavanju niti vune pod mehaničkim i hemijskim pritiskom, pri čemu se stvara ta pustovana vuna ili felt, tako da je meni sama ta arhaična komponenta tog materijala bila primamljiva da nešto s njom napravim i da iskoristim sav taj korpus simbolike i asocijacije koje ona ima”, dodala je Dugićeva.

Iz ovakvog pristupa proizlazi i teza da medij nije samo vizuelna informacija kao poruka, već i njegovo istorijsko i kulturno nasljeđe.

Jasmina Dugić je niz godina angažovana kao pozorišni i televizijski kostimograf na brojnim projektima u Beogradu, a bavi se i modnim dizajnom.

(Nezavisne)