Magazin 30.10.2015.

Neophodan zakon o zaštiti ćirilice

ČITANJE: 1 minuta
cirilica
Lingvista Miloš Kovačević istakao je danas da je u Republici Srpskoj neophodno usvojiti zakon o zaštiti ćirilice da bi ovo pismo bilo sačuvano kao nacionalno i identitetsko obilježje srpskog naroda.

– Samo zakonom ćirilica može biti zaštićena, jer smo došli u vrijeme kada proglašavanje ravnopravnosti pisama znači gubljenje ćirilice- rekao je Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko zakonskim aktima ne bude zaštićena ćirilica, kao službeno pismo i jedno od najvažniji identitetskih crta srpskog naroda, za manje od 50 godina neće postojati.

– Dobro je što postoje prijedlozi za usvajanje zakona o zaštiti ćirilice. Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku treba odati priznanje, jer se odgovorno ponaša u očuvanju nacionalnih i identitetskih obilježja Srpske, bez kojih je ne bi bilo- kaže Kovačević.

On smatra da bi prijedlog o usvajanju zakona o zaštiti ćirilice morao da bude dobro prihvaćen kod svih kojima je stalo do srpskih nacionalnih interesa u BiH.

– Ovaj prijedlog neće biti prihvaćen od onih kojima je cilj da Srbi jednog dana postanu globalizacijski narod- dodao je Kovačević.

U utorak, 27. oktobra, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prihvatio je prijedlog Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” da u Srpskoj bude usvojen zakon o zaštiti ćirilice.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik