Magazin 22.07.2021.

Nepoznati Kočić

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Zoran Pejašinović

Poznavaocima Kočićevog života su, svakako, bliski njegovi portreti sa potpisima Jovana Bijelića i Špire Bocarića.

Pred nama je i treći, gotovo nepoznati, Kočićev portret, koji je 1903. godine uradio slovenački slikar Ivan Žabota (1877-1939). Ocjenu umjetničke valjanosti ovog rada ostavljamo pozvanijima, a mi ćemo se, za ovu priliku, zadržati na sljedećem: za razliku od Bijelića i Bocarića, koji su znamenitog pisca portretisali na osnovu fotografija, Žabota je, po svoj prilici, imao zadovoljstvo da mu Kočić pozira.

Valja naglasiti da su pisac i slikar vršnjaci, da su obojica u to doba bečki studenti, inače, siromašnog, seoskog porijekla i nemirnog duha, te je sasvim moguće da su se sretali, pa i družili u austrijskoj prijestonici.

Rečeno potvrđuje i donji desni ugao slike gdje stoji kako „Jablan” čita čuvene bečke novine „Neue Freie Presse”, a tu je i datum: 25. januar 1903. godine. Kako je samo koji mjesec ranije, „Zora” izdala Kočićevu prvu zbirku pripovjedaka „S planine i ispod planine” u kojoj je i „Jablan”, jasno je to štivo i Žabota čitao, te je i on, na svoj način, afirmisao slavu rađajućeg velikana.

Zbog svega rečenog, držimo da ovaj portret ima posebnu dokumentarnu vrijednost i da nam osvježava i bliži lik znamenitog Zmijanjca.

P. S. Hvala Nedimu Mušoviću iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koji nam je poslao kopiju ovog portreta.