Magazin 10.12.2015.

Nesigurna žena ili ona sa mnogo samopouzdanja: Glavne razlike u ponašanju!

ČITANJE: 3 minute
Samouvjerena zena
Možda se one koje su pretežno nesigurne više i duže kidaju, dok se pretežno sigurne malo brže suočavaju i odlučnije razrješavaju situacije koje su im neprijatne.

Da li doživljavamo osjećanja kao slabost, da li pokušavamo da sakrijemo ranjivost, koliko smo otvorene u traženju onoga što nam treba, koliko smo osvetoljubive, koliko u stanju da oprostimo, koliko srećne i koliko nesrećne, zavisi od toga koliko smo sigurne ili nesigurne.

Možda se one koje su pretežno nesigurne više i duže kidaju, dok se pretežno sigurne malo brže suočavaju i odlučnije razrješavaju situacije koje su im neprijatne. Sve međutim, poznajemo tu nesigurnost u emotivnim interakcijama sa muškarcima.

Osjećanja nas plaše ili raduju

Nesigurna žena će se uplašiti svojih osjećanja, a sigurna će se radovati živosti koju osjećanja bude. Pretežno sigurna će prigrliti svoju nesigurnost, jer ništa u životu nije sigurno i pretežno će uživati u tom treperenju. U emotivnoj interakciji, lakše ćemo prepoznati mušku nesigurnost, ako smo same pretežno sigurne. To nam neće mnogo pomoći, ako muškarac nije spreman da sruši svoje zidove. Ali pomoći će malo – brže ćemo proći kroz cio taj bolni proces prihvatanja činjenice da nismo prihvaćene.

Povlačimo se ili tražimo ono što nam treba

Pretežno nesigurna će ustuknuti, pokušavajući da izjednači snage, po principu ti meni – ja tebi. Ako me on ignoriše, ignorisaću i ja njega. Pretežno sigurna će istupiti sa svojim potrebama, rizikujući da bude otvoreno odbačena, bez imaginarne utjehe u stavu “pa šta, ako njemu nije stalo, onda nije ni meni”. Nesigurna više voli da se ne izlaže i da pobjegne od suočavanja, a sigurna više voli da stvari budu na otvorenom odmah, da ne gubi vrijeme ako nema zbog čega da se trudi i ulaže.

Neuzvraćena osjećanja nas vrijeđaju i povrjeđuju

Ljute smo i zbunjene i frustrirane i možda ćemo naći neku satisfakciju u sitnim osvetama, ako uopšte postoji ikakav manipulativni prostor za to – ako smo pretežno nesigurne. Pretežno sigurna će željeti da muškarca koji povrjeđuje njena osjećanja i vrijeđa njenu ženstvenost baci lavovima i gleda kako ga komadaju, ali će pronaći snage da oprosti – prije svega sebi, jer je ulagala emocije u propalu investiciju.

Kuliramo ili pokazujemo ranjivost

 

Praviti se da nam nije ništa i glumiti ravnodušnost – to je uglavnom ono što rade muškarci pokušavajući da zaštite svoj ego. Nesigurne žene rade isto to. Sigurne se radije otvaraju, jer žele da potroše ta osjećanja i jer znaju da otvorena rana brže zacjeljuje.

Bjesnimo i tugujemo

Bjesnimo na muškarca koji nas je povrijedio, jer je u nesigurnosti lakše prebaciti odgovornost. Bjesnimo na sebe, što smo opet bile glupe, a sigurnost nam nije pomogla da ne napravimo pogrešan izbor. Tugujemo u samosažaljenju zatrovane lošim iskustvima koja se gomilaju, ili tugujemo jer nam nije uspjelo nešto što je moglo da bude lijepo i dragocjeno.

I često nam se sve to dešava istovremeno, jer sigurna i nesigurna najčešće nisu dvije različite žene, nego jedna ista.

(Stil.kurir.rs)