Biznis 15.06.2021.

NESVAKIDAŠNJE: Direktor “Kosmosa” podnio tužbu protiv radnika, tereti ih za neosnovano bogaćenje

ČITANJE: 4 minute

Direktor banjalučkog „Kosmosa“ Dušan Vještica podnio je nesvakidašnju tužbu protiv bivših radnika tog preduzeća, koje je prethodno nezakonito otpustio i kojima su zbog toga isplaćene otpremnine.

Naime, Vještica je radnike optužio da su se neosnovano obogatili kada su, prije nekoliko godina, „podigli“ otpremine, jer su sudovi presudili da se vrate na posao i da im se isplate plate, piše capital.ba.

Nezakonite odluke o otkazima potpisao je upravo Vještica koji sada tužbama pokušava da popravi svoje greške.

Radnici poručuju da će vratiti otpremnine, ali tek kada ih direktor vrati na posao.

„Naravno da ćemo vratiti otpremine, ali tek kada budemo vraćeni na posao. Međutim, Vještica to nema u planu. Sudska rješenja koja ga na to obavezuju ignoriše ili stalno ulaže žalbe kako bi sve prolongirao“, kazao je jedan od radnika sa izvršnom presudom koja se ne sprovodi duže od godinu.

U tužbi protiv radnika, koja je u posjedu portala Capital, navodi se kako je zaposleni imao pravo na otpremninu, ali da je ona isplaćena na osnovu rješenja o otkazu koje je sudskim presudama poništeno kao nezakonito.

„Imajući u vidu da je sudskim odlukama prestalo da postoji rješenje kojim je utvrđeno pravo na otpremninu, isplatom otpremnine došlo je do neosnovanog bogaćenja tuženog na račun tužioca“, navedeno je u tužbi.

Iako tužbom priznaje da je donio nezakonito rješenje, koje je poništeno, Vještica u pisanom odgovoru Capitalu kaže kako je to teška konstatacija.

„Na zaštitu svojih prava u postupku imaju obje strane, pa s tim u vezi na isti način kako zaposleni imaju pravo na zaštitu svojih prava, tako i privredno društvo ima pravo, a organi upravljanja Društva i pravo i obavezu da zaštite prava privrednog društva. Vjerujemo da vam je potpuno jasno da radnici kojima je isplaćena otpremnina po osnovu odluka o prestanku radnog odnosa, koje su presudama suda poništene i radnicima dosuđene naknade plata, nemaju pravo da zadrže i ranije isplaćene otpremnine i naplate od „Kosmosa“ naknade plata, jer se ove dvije stvari međusobno isključuju“, kaže Vještica.

Inače, ovo preduzeće se suočava sa svakodnevnim presudama i blokadama računa. Radnici i povjerioci tvrde kako se plan restrukturiranja ne poštuje, pa im ne preostaje ništa nego da idu u izvršni postupak.

Doprinosi se ne uplaćuju, radnici ne mogu u penziju

Ogroman problem je i sa dugovima za doprinose, a koji su, kako se pravdaju iz sadašnje uprave, naslijeđen.

Oko 20 bivših i sadašnjih radnika u „Kosmosu“ je po osnovu radnog staža ispunilo uslove za penziju, ali ne mogu da u njoj uživaju jer Uprava duguje na stotine hiljada maraka za doprinose.

Prema podacima Fonda PIO Republike Srpske, zaključno sa 17. martom ove godine, 12 radnika koji i danas rade u „Kosmosu“ je steklo uslov za penzionisanje, ali je potrebno da im se po tom osnovu uplati blizu 290.000 maraka doprinosa.

Do kraja godine uslov će steći još osam radnika, ali ako im se ne uplati nešto preko 200.000 maraka, moraće da nastave da rade ili da čekaju starosnu penziju.

Tu je i desetak onih koji su ranije napustili preduzeće i koji čekaju da se stvari pomjere sa mrtve tačke.

„Po osnovu staža imam uslov za penziju, ali mi nisu uplaćeni doprinosi za šest punih godina. Za dvije godine idem u starosnu penziju i ako se taj novac ne uplati moja penzija će biti duplo manja, neću imati od čega da živim“, požalio se jedan od radnika.

Oni koji su ostali u preduzeću su u još goroj situaciji. Pored toga što im se duguje za doprinose, zadnju platu su, tvrde, primili za januar, pa su se našli u bezizlaznoj situaciji.

Vještica, sa druge strane, sasvim drugačije gleda na situaciju u preduzeću.

Kaže kako je Uprava, na čijem je čelu, naslijedila dugove od 24,47 miliona maraka te od toga vratila 7,5 miliona, što je 30 odsto od plana restrukturiranja koji traje do 2030. godine.

Tvrdi kako je kroz program za doprinose uplatio 1,22 miliona maraka na osnovu čega je značajan broj radnika penzionisan. Dodaje i kako se sa uplatama nastavilo, ali da je dio sredstava Poreska uprava pogrešno rasknjižila.

„Mi smo odmah na isto reagovali i uputili zahtjev da se navedena sredstva rasknjiže na poziciju koja je namijenjena za Fond PIO kako je to predviđeno i Rješenjem o restrukturiranju. Na tome se intezivno radi i u narednih mjesec dana očekujemo da će isto biti riješeno od strane PURS“, navodi Vještica.

(SB)