Vijesti 03.11.2015.

Neviđena najezda glodara u BiH: Pacovi iskaču i iz WC šolja!

ČITANJE: 3 minute
glodari
Pojedine opštine u BiH u posljednje vrijeme našle su se na nezapamćenom udaru glodara, prije svega pacova, koji su se toliko namnožili da građanima izlaze i iz WC šolja!

Posebno strahuju od mišje groznice, s obzirom na to da, u odnosu na ranije godine, Srpska i Federacija BiH od lani bilježe rekordan broj slučajeva ove bolesti čiji ishod zna da bude i smrtonosan!

To potvrđuje i slučaj mladića iz Podgorice koji je prošle godine u crnogorskom Kliničkom centru preminuo od posljedica hemoragijske, odnosno mišje groznice! Statistike pokazuju da sa ovom bolešću bitku izgubi svaki osmi pacijent, zbog čega ljekari ukazuju na važnost ranog otkrivanja zaraze, a sve s ciljem sprečavanja komplikacije.

Kad je riječ o prenamnoženosti glodara, situacija je posebno kritična u Semberiji kojom, kako je pokazalo nedavno istraživanje bijeljinske “Eko zaštite”, trenutno “gospodari” čak 7,8 miliona jedinki?!

To znači da prosječan broj glodara po domaćinstvu iznosi 143 jedinke, odnosno pedeset jednu jedinku po glavi stanovnika?! Pretpostavlja se da ih najviše ima oko napuštenih domaćinstava kojih na području Semberije ima više od 940, te na 185 divljih deponija na ovom lokalitetu.

Najezda pacova zabilježena je i u Mostaru, u šta su se uvjerili i sanitarni inspektori koji su na pojedinim lokalitetima u ovom gradu naišli na velike količine mišjeg izmeta.

Situacija je kritična i u Sarajevu, gdje su zdravstvene ustanove zatrpane prijavama o masovnoj pojavi glodara u nekoliko naselja. Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo jedna žena prijavila je da joj je iz WC šolje u stanu na Alipašinom polju izašao miš?!

Pored toga, Ministarstvo zdravstva FBiH primilo je i prijavu građana prema kojoj se na području Butmira, tačnije u rijeci Tilavi, pojavio veliki broj pacova i miševa koji izlaze iz rijeke i napadaju obližnje usjeve?!

Iako iz nadležnih službi poručuju da će, kako bi bila spriječena brojnost štetnih glodara, neophodne mjere biti ekspresno preduzete, odnosno da je u pojedinim lokalnim zajednicama već sprovedena hitna deratizacija, ljudi su u strahu jer je poznato da su glodari izvor i prenosioci brojnih zaraznih bolesti!

Posebno ih je strah mišje groznice, s obzirom na to da je lani u BiH oboljelo blizu 80 osoba, dok je 2012. i 2013. godine u RS i FBiH ukupno registrovao tek pet slučajeva zaraze!

I ovi podaci potvrđuju da se glodari nekontrolisano množe na našim prostorima, odnosno da nam svake godine prijeti veća opasnost od obolijevanja!

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) RS upozoravaju na to da je riječ o akutnoj virusnoj bolesti, koja se manifestuje visokom temperaturom, izaziva oštećenje bubrega, krvarenja, te druge smetnje, što zahtijeva bolničko liječenje.

– Virus prirodno kruži i održava se među malim šumskim glodarima, a kod nas su to najčešće riđa i livadska voluharica, te žutogrli, šumski i poljski miš – kaže za naš list epidemiolog u IZJZ dr Nina Rodić Vukmir.

Prema njenim riječima, od ove groznice uglavnom obolijeva stanovništvo sa sela, ali i druge osobe – najčešće tokom rekreativnih aktivnosti u prirodi.

– Čovjek se može  zaraziti direktnim kontaktom sa izlučevinama zaraženih životinja, konzumiranjem zaražene hrane i vode, kao i udisanjem prašine koja sadrži sasušene izlučevine – ističe dr Vukmir.

(Press)