Vijesti 19.10.2015.

Nezadovoljni poljoprivrednici traktorima krenuli u proteste

ČITANJE: 1 minuta
traktori protesti
Poljoprivrednici sa područja opštine Kalesija uputili su se sa pedesetak traktora prema Tuzli, gdje će se okupiti ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona da protestuju jer nisu oslobođeni plaćanja zakupa državnog zemljišta zbog elementarne nepogode 2014. godine.

Zamjenik predsjednika Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona Mevludin Ikanović, koji se nalazi u traktorskoj koloni, rekao je novinarima da je kolona prošla tunel Čaklovići i da će uskoro stići na odredište, gdje će se pridružiti ostalim poljoprivrednicima sa područja Tuzlanskog kantona.

Poljoprivrednici sa područja Tuzlanskog kantona nedavno su na relevantne adrese uputili zahtjeve koji se odnose na oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta zbog prošlogodišnje elementarne nepogode, kao i umanjenje cijena zakupa zemljišta za 50 odsto za ovu godinu zbog suše koja ih je zadesila.

Poljoprivrednici traže i izdvajanje 3,5 odsto iz budžeta Tuzlanskog kantona za poljoprivredu, što je, kako kažu, i zakonska obaveza.

To bi značilo da Vlada Tuzlanskog kantona za poljoprivredu izdvaja oko deset, umjesto dosadašnjih oko tri miliona KM, javljaju federalni mediji.

Poljoprivrednici smatraju da su protesti jedini način da dođu do nadležnih koji će ih saslušati i pokušati da riješe njihove prbleme.

Traktorska kolona je na ovom dijelu saobraćajnice prema Tuzli izazvala kolaps u saobraćaju.

(Agencije)