Politika 19.04.2016.

Nikolić: Nećemo biti član EU, ako je uslov da priznamo KiM

ČITANJE: 2 minute
nikolic
Srbija hoće da uredi državu na način na koji su uređene države EU, želi da ispuni sve uslove, s tim što Srbija ima jedan uslov za Evropu – da nikada ne traži da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, izjavio je juče predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

– Nećemo biti član neke unije koja bi nam to tražila, a zahvalan sam svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, među kojima je i naša draga Grčka – rekao je Nikolić.

On je na pitanje novinarke da li mu se sviđa ta Evropa čiji Srbija hoće da budete član, uzvratio kontrapitanjem “Da li se vama sviđa Evropa čiji ste član” i napomenuo da bolju Evropu nemamo.

– A okruženi smo Evropskom unijom, želimo da uredimo državu na način na koji su uređene države EU. Teško da će EU pronaći konsenzus među svim članicama oko našeg ulaska, ali mi pregovaramo – rekao je predsednik.

Osvrćući se na velike probleme koje Grčka ima u migrantskoj krizi, Nikolić je rekao da Grci moraju da insistiraju na tom pitanju, deo su EU i podvukao da izbeglice nisu samo grčki problem, koji ne može samo i Turska da rešava.

Zato vam ja želim da što prije postignete dogovor sa svima i da se ova agonija zaustavi, rekao je predsjednik Srbije i naveo da je dva puta učestvovao na razgovorima u Briselu na kojima nije bio pozvan predstavnik Grčke i istakao da čak nije dobio odgovor zašto nema njenih predstavnika.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može mnogo toga, kada su ostali zatvorili granice za ekonomske migrante, zatvorila ih je i Srbija, ali podvlači da je ostao neprijatan odnos EU prema Grčkoj.

On kaže da Grčka i Srbija nisu uzrok te krize, ali da trpe posljedice.

– Evropa, čiji ste vi član, a mi želimo da budemo, proklamovala je princip da sloboda kretanja, izbor zaposlenja, izbor države u kojoj ćete da živite, a posebno zbrinjavanje ljudi koji zbog različitih vrsta neprijatnosti u svojim zemljama svoju zemlju napuštaju – rekao je srpski predsjednik.

On je istakao da je, kada je postalo jasno da se u Evropi javlja sebičnost i da su mnogi političari koji su poštovali evropska pravila ugroženi padom popularnosti, Evropa odlučila da drugačije rješava izbjeglički problem.

(Blic)