Vijesti 18.02.2016.

Nikolić: Situacija sa migrantima postala alarmantna

ČITANJE: 2 minute
tomislav-nikolic
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je situacija sa migrantima postala alarmantna, s obzirom na najave o zatvaranju granica, i da Srbija očekuje da sazna kada više imigranti neće moći da odlaze dalje iz Srbije.

– Srbija će imati vremena da reaguje ako do zatvaranja granica ipak dođe. Taj broj izbjeglica koji bi možda privremeno ostao u Srbiji ne bio bio neko opterećenje za Srbiju- rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, pošto se govori o zatvaranju granica za migrante, oni sada žure da što prije dođu u Evropu, u taj talas se uključuju i migranti iz Afrike.

Nikolić je istakao da rješenje nije ni u Beogradu, ni u Zagrebu, već u Briselu i da Srbija očekuje pravovremene informacije o zatvaranju granica, ali da ona sigurno neće prva zatvoriti granice i da je u stanju da ispuni ono što je obećala.

– Mi nismo ugroženi, imamo kapacitete za zbrinjavanje 3.000 ljudi, ali to je skoro neiskorišćeno jer migranti u Srbiji i ne prenoće- rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da Austrija i Slovenija najavljuju zatvaranje granica za migrante i da je slovenački premijer saopštio da će to biti učinjeno u roku od dva dana, čemu se predsjednik Evropske komisije Žan Klon Junker usprotivio i rekao da EU nikako ne želi da izoluje Grčku.

Nikolić je ocijenio da bi Austrija ipak mogla odustati od svoje namjere da zatvori šengenske granice sa Italijom, Slovenijom i Mađarskom.

– Najbolje ni bilo da prestane priliv imigranta sa juga i da samo otekne ono što je stiglo i u naše zemlje. Ja očekujem da bi migranti nastojali da po svaku cijenu dođu u Evropu i da to više ne bismo mogli da zaustavimo mirno- rekao je Nikolić.

Domaćini večere posvećene migrantskoj krizi, kojoj je prisustvovao između ostalih i Tomislav Nikolić, bili su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

(Agencije)