Politika 30.09.2015.

Nikolić: Stradanje srpske baštine na Kosovu bio bi zločin

ČITANJE: 1 minuta
nikolic
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i generalni sekretar UN Ban Ki Mun saglasili su se na sastanku u Njujorku da bi stradanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji bio užasan zločin i da se to ne smije dozvoliti.

– Zato Srbija ulaže mnogo napora da spriječi prijem takozvane Republike Kosovo u Unesko. Očekujemo podršku svih onih koji postupaju po savjesti, da bi srpska kulturna baština, koja je i svijetska ujedno, ostala zaštićena- rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je generalnom sekretaru UN predočio dokumente zbog kojih se Srbija protivi prijemu takozvane “Republike Kosovo” u Unesko i poklonio mu knjigu “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije – istorijske i duhovne postojbine srpskog naroda”, kao dva autentična filma o nekažnjenom uništavanju te baštine.

Ban Ki Mun je zahvalio Nikoliću za učešće u ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN, istakavši da je dobro pokazati jedinstvo kada se raspravlja o važnim stvarima, kao što je Razvojna agenda nakon 2015. godine.

On je čestitao Srbiji na ogromnom doprinosu u stabilizaciji prilika u regionu.

Nikolić će se večeras po srednjeevropskom vremenu obratiti Generalnoj skupštini UN.

Predsjednik Srbije je tokom razgovora sa generalnim direktorom Uneska Irenom Bokovom zatražio da Unesko odlučivanje o nadležnosti nad kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji prenese na pregovore u Briselu jer je evidentno da Albanci separatno preuzimaju nadležnosti institucija na Kosovu mimo pregovora, direktno u tim organizacijama.

(Agencije)