Nikolić: Stradanje srpske baštine na Kosovu bio bi zločin

nikolic
nikolic
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i generalni sekretar UN Ban Ki Mun saglasili su se na sastanku u Njujorku da bi stradanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji bio užasan zločin i da se to ne smije dozvoliti.

– Zato Srbija ulaže mnogo napora da spriječi prijem takozvane Republike Kosovo u Unesko. Očekujemo podršku svih onih koji postupaju po savjesti, da bi srpska kulturna baština, koja je i svijetska ujedno, ostala zaštićena- rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je generalnom sekretaru UN predočio dokumente zbog kojih se Srbija protivi prijemu takozvane “Republike Kosovo” u Unesko i poklonio mu knjigu “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije – istorijske i duhovne postojbine srpskog naroda”, kao dva autentična filma o nekažnjenom uništavanju te baštine.

Ban Ki Mun je zahvalio Nikoliću za učešće u ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN, istakavši da je dobro pokazati jedinstvo kada se raspravlja o važnim stvarima, kao što je Razvojna agenda nakon 2015. godine.

On je čestitao Srbiji na ogromnom doprinosu u stabilizaciji prilika u regionu.

Nikolić će se večeras po srednjeevropskom vremenu obratiti Generalnoj skupštini UN.

Predsjednik Srbije je tokom razgovora sa generalnim direktorom Uneska Irenom Bokovom zatražio da Unesko odlučivanje o nadležnosti nad kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji prenese na pregovore u Briselu jer je evidentno da Albanci separatno preuzimaju nadležnosti institucija na Kosovu mimo pregovora, direktno u tim organizacijama.

(Agencije)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.