Magazin 04.07.2020.

“NIŠTA O NAMA BEZ NAS”: Virtuelna izložba radova osoba sa Daunovim sindromom u MSU

Virtuelna izložba umjetničkih radova osoba sa Daunovim sindromom pod nazivom “Ništa o nama bez nas” upriličena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Na izložbi su prikazani radovi učesnika virtuelne učionice koja je trajala tokom pandemije virusa korona, prenosi RTRS.

Autori radova su osobe sa Daun sindromom koje su pohađale Virtuelnu učionicu čiji je organizator “Daun sindrom centar” iz Banjaluke. Izložba “Ništa o nama bez nas” samo je jedna u nizu aktivnosti koju su pripadnici ovog centra realizovali u proteklom periodu.

– Prvi put osobe sa Daun sindromom imaju priliku da izlažu svoje radove u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i inače u bilo kojem mjuzeju. Ovo je jedan od velikih antistigmatskih projekata gdje se dokazuje da osobe sa Daun sindromom mogu samo ako im se da šansa – istakao je Zoran Јelić, upravnik Daun sindrom centra.

Polaznici Daun sindrom centra su imali priliku da se putem on lajn platformi povežu sa članovima Daun sindrom udruženja iz Osla, Beča, Novog Sada, Zaječara, Јagodine i Novog Pazara. Projekat je podržalo Predsjedništvo BiH, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za evropske integracije Republike Srpske.

Ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će Daun sindrom centar iz Banjaluke i u narednom periodu imati podršku resornog ministarstva i institucija Republike Srpske, prenosi Srna.

Nakon prisustvovanja predstavljanju prve virtuelne izložbe radova lica sa Daunovim sindromom pod nazivom “Ništa o nama bez nas” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, Klokić je rekao Srni da su dosadašnje aktivnosti ovog centra primjer kako se treba odgovorno ponašati u situaciji izazvanoj virusom korona.

Klokić je izrazio zahvalnost direktoru Daun sindrom centra Banjaluka Zoranu Jeliću za podršku koju mu je pružio dok se oporavljao od virusa korona.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske uvijek davala podršku Daun sindrom centru, te da su sve njihove aktivnosti bile propraćene i dobile podršku institucija Republike Srpske.

Riječ je o osobama koje su pohađale Virtuelnu učionicu tokom pandemije korona virusa, a koju je organizovao i vodio Daun sindrom centar iz Banjaluke.

Virtuelnu učionicu i slikarsku radionicu pohađali su učesnici iz Banjaluke, Osla, Beča, Novog Sada, Zaječara, Jagodine i Novog Sada čiji su radovi danas predstavljeni putem Zum aplikacije.

Otvaranju izložbe, osim Klokića i Jelića, prisustvovali su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, kustos za edukativne programe Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Maša Čavić.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Alen Šeranić