Magazin 28.08.2015.

Njemačko selo poziva mlade bračne parove sa djecom da se dosele

ČITANJE: 1 minuta

ottenstein

Čelnici sela Otenštajn (Ottenstein) koje se nalazi na sjeveru Njemačke pozvali su sve zainteresovane parove sa djecom da se dosele u njihovo malo mjesto i tako im poprave demografsku sliku.

Zauzvrat će dobiti besplatno zemlju i, kako kažu, lagodan i miran život.

Naime, ovo selo posljednjih godina suočeno je sa sve manjim brojem rođene djece, zbog čega se škole zatvaraju, zbog čega se predsjednik sela Manfred Vajner i odlučio za ovaj neobični poziv.

Do sada se već prijavilo 30 zainteresovanih parova sa djecom, a Vajner kaže da će izabrani biti oni koji u svojim aplikacijama izraze namjeru da imaju više djece.

Njemačka posljednjih decenija bilježi snažan ekonomski rast, ali bi pozicija te zemlje, kao najveće evropske ekonomije, mogla biti ugrožena zbog sve starijeg stanovništva.

Zbog toga oni intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja.

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine biće smanjen na 74,5 miliona.

Procenat Njemaca do 15 godina mogao bi da padne na 13 odsto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu.

Broj osoba u Nemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi da poraste sa 27 na 39 odsto.

(Financial Times)