Magazin 18.11.2020.

NJUJORK-PAKRAC: Vladika Jovan sarađuje sa Lori Anderson, cijenjenom umjetnicom i suprugom Lua Rida

ČITANJE: 1 minuta

U Eparhijskoj biblioteci u Pakracu biće svakodnevno prikazivano predavanje Lori Anderson o važnosti biblioteka

Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk nedavno je stupio u kontakt sa slavnom američkom umjetnicom Lori Anderson, sa željom da se u Eparhijskoj biblioteci, koja se nalazi u sklopu Vladičanskog dvora u Pakracu, svakodnevno prikazuje njeno predavanja o važnosti biblioteka koje je održala u sklopu projekta Arctic Imagination.

Umjetnica se odmah složila sa tim, potvrdio je episkop Jovan za hrvatske medije, prenosi mondo.ba.

Projekt Arctic Imagination zamišljen je sa ciljem povezivanja kreativaca, pisaca, umjetnika i istraživača, kako bi zajedno kroz seriju rasprava pokušali da odgovore na niz egzistencijalnih problema sa naglaskom na Arktik i klimatske promjene.

Projekt je pokrenut iz glavnog grada Grenlanda Nuuka i povezuje biblioteke Kopenhagena, Njujorka, Stockholma, Osla i danskog generalnog konzulata u Njujorku. Rezultat je potpuno nova platforma koja pruža mogućnost globalne rasprave vezane uz prošlost, sadašnjost i budućnost sjevernog dijela planeta Zemlje.

Lori Anderson jedna je od najcjenjenijih savremenih američkih umjetnica, a poznata je i po tome što je bila u braku sa poznatim američkim rok muzičarem Lu Ridom, sve do njegove smrti 2013. godine.

Inače, Eparhijska biblioteka u Pakracu stara je 250 godina i ima najveću zbirku sa oko 10.000 rukopisnih knjiga i starih i rijetkih izdanja.

(SB/Banjaluka.net)