Magazin 23.10.2022.

Njujork tajms objavio reportažu o skokovima sa Starog mosta u Mostaru

ČITANJE: 1 minuta

Njujork Tajms je objavio je reportažu o Mostaru, odnosno o skokovima sa Starog mosta. U tekstu se opisuje: Amir Hanić i njegovi prijatelji iz lokalnog ronilačkog kluba poštuju tradiciju koja seže unazad više od 400 godina.

“Štitimo našu kulturnu baštinu i održavamo most čistim. Mi smo čuvari Starog mosta”, kazao je.

Prvi skok sa Starog mosta zabilježen je u 17. stoljeću. Od 1968. se u ovom gradu održavaju tradicionalni skokovi, koji privlače učesnike iz cijelog svijeta, navodi New York Times. Za ovakav podvig potrebno je mnogo hrabrosti, prenosi Klix.ba

Novinarka ovog lista Marta Bellingreri je zatim navela da je sa fotografom Alessiom Mamom posjetila Bosnu i Hercegovinu u julu prošle godine. Podsjetila je da je na ovom području izbio rat.

Marta je nakon toga napisala da je također posjetila Sarajevo i Mostar. Podsjetila je da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) granatirali Stari most i tako pokušali unišititi dio kulture muslimana.

Admir Delić je ispričao da tokom ljetne sezone skoči s mosta 10 – 12 puta.

“Kao mladić iz Mostara, osjećao sam obavezu da skačem. Prije ili kasnije, svi muškarci to moraju učiniti. Ja sam među onima koji nikada nisu prestali. To je moj posao”, kazao je.

Novinarka je dodala da je rekonstrukcija Starog mosta završena 2004. godine. On je simbol pomirenja, međunarodne saradnje i suživota različitih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica.

“Dok sunce zalazi, vrijeme je za posljednji Admirov skok, nakon kojeg će se vratiti kući, odnosno svojoj porodici. Amir je već završio sa skakanjem za danas. On trenutno sjedi u kafani i opušta se slušajući muziku”, zaključila je Marta.

(Z.M)