Magazin 06.10.2022.

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena Ani Erno

ČITANJE: 1 minuta

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da dodijeli ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost francuskoj književnici Ani Erno.

U obrazloženju se navodi da je Ani Erno dobila nagradu “za hrabrost i kliničku oštrinu s kojom otkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sjećanja”.

Kako je navedeno, ona dosljedno i iz različitih uglova ispituje život, obilježen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase. Napisala je više od trideset književnih djela.

U izjavi za švedski javni servis SVT 82-godišnja Ani Erno je navela da Nobelova nagrada za nju predstavlja veliku čast, ali i odgovornost.

“Bila sam veoma iznenađena. Velika je odgovornost da svjedočim, ne obavezno u smislu mog pisanja, već da svjedočim tačno i pravedno u odnosu na svijet”, navela je Erno za SVT.

Poručila je da će doći u Stokholm i da će održati govor prilikom dodjele nagrade.

Francuska književnica je prvi roman “Prazni ormari” napisala 1974. godine, a međunarodnu pažnju dobila je romanom “Godine” iz 2008. godine.

Ani Erno će, uz Nobelovu medalju, biti dodijeljeno i deset miliona švedskih kruna, odnosno oko 108.000.000 dinara.

Sutra će u Oslu biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, a u ponedjeljak, 10. oktobra, dobitnika nagrade za ekonomske nauke, prenosi RTS.