Magazin 05.10.2015.

Nobelova nagrada za nove lijekove protiv parazitskih infekcija

ČITANJE: 1 minuta
nobel

Nobelovu nagradu za medicinu ove godine podijeliće tri naučnika iz Japana, Kine i Irske za otkrića u vezi sa liječenjem parazitskih infekcija, saopštio je danas švedski Institut Karolinska.Irac Vilijam Kembel i Japanac Satoši Omura napravili su novi lijek “avermektin”, koji se pokazao veoma efikasnim u liječenju parazitskih infekcija, poput onih koje izazivaju gliste, navodi se u saopštenju.

Institut naglašava da paraziti hiljadama godina nanose štetu ljudskoj vrsti i predstavljaju globalni zdravstveni problem, naročito u siromašnim zemljama.

Drugi dio nagrade pripao je kineskoj naučnici Juju Tu, koja je razvila lijek “artemisinin”. Ovaj medikament značajno je smanjio stopu smrtnosti među oboljelima od malarije.

– Ova dva otkrića donijela su ljudskoj vrsti nova snažna sredstva u borbi protiv ovih bolesti, koje svake godine pogode stotine miliona ljudi. Posljedice u smislu poboljšanja ljudskog zdravlja i smanjenja patnji su nemjerljive- naglašava Institut Karolinska.

Novčani dio nagrade iznosi osam miliona švedskih kruna (960.000 dolara).

Nobelova nagrada za medicinu prva je u seriji koje se dodjeljuju ove sedmice.

Nagrade za dostignuća u oblasti nauke, književnosti i mira prvi put su dodijeljene 1901. godine, u skladu sa testamentom izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

(Agencije)