Magazin 04.01.2023.

Noćni klub u Glazgovu pretvara tjelesnu toplotu plesača u termalnu energiju

ČITANJE: 2 minute

U 2015. godini više od polovine energije Škotske dolazilo je iz obnovljivih izvora, što je predvodilo evropsku potragu za prelaskom na obnovljivu energiju. Sada, noćni klub u Glazgovu uzima inovativan pristup održivosti pretvarajući toplotu plesača i posjetilaca u toplotnu energiju.

SWG3, kompleks sa više prostora koji ugošćuje široku lepezu događaja – od emisija uživo i tematskih zabava do malih prijema i umjetničkih izložbi – sada ima plesni podijum koji koristi toplotu tijela gostiju za buduću upotrebu.

Sistem je prikladno nazvan Bodyheat i kreirao ga je startup za geotermalnu energiju TownRock Energy, prenosi My Modern Met.

Bodyheat će vam pomoći da mjesto održavanja bude toplo ili hladno, zavisno od godišnjeg doba.

“Od posjetilaca klubova, svirki i izložbi, inovativni novi sistem je sada aktivan i spreman da uhvati toplotu koju emituju svi naši posjetioci”, objašnjava SGW3.

“Energija će se tada skladištiti u 12 podzemnih bušotina, prije nego što se kasnije iskoristi za grijanje ili hlađenje našeg prostora – bilo sutra, sljedećeg mjeseca ili sljedeće godine”, dodaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SWG3 (@swg3glasgow)

Raznovrsnost prostora pogodna je za ovaj model prikupljanja energije.

“Kada počnete da plešete, srednjeg tempa, uz Rolling Stonese ili nešto slično, možda ćete proizvoditi 250 W”, rekao je osnivač TownRock Energya David Townsend za BBC te dodao: “Ali ako imate velikog DJ-a, koji apsolutno udara basove i tjera sve da skaču gore-dolje, mogli biste proizvoditi 500-600 W toplotne energije.”

Ova inicijativa za čistu energiju omogućiće ovom mjestu da se oprosti od svojih gasnih kotlova, smanjujući emisiju ugljenika za oko 70 tona CO2 godišnje.

Dok je generalni direktor SWG3 Andrew Fleming-Brown opisao Bodyheat kao “skok vjere”, s obzirom na to da bi konvencionalni sistem grijanja ili hlađenja koštao oko 10% od 600.000 funti (670.000 dolara) uloženih u njega, oni procjenjuju da će povratiti sredstva za pet godina smanjenjem računa za energiju.

Povrh svega, to će pomoći kompleksu da postigne “neto nultu” emisiju ugljenika do 2025. godine.

“Ako možemo da ga natjeramo da funkcioniše ovdje u ovom okruženju, nema razloga zašto ga ne možemo odnijeti na druga mjesta, ne samo ovdje u Škotskoj i Velikoj Britaniji, širom Evrope i šire”, rekao je Fleming-Braun u intervjuu.

Dobra vijest je da klubovi u drugim zemljama, poput Njemačke, pokazuju interesovanje za Bodyheat. Možda će, dugoročno gledano, sistemi toplotne energije poput ovog biti ključ za potpuno održivu zabavu uživo.

SWG3, kompleks sa više mjesta u Glazgovu, instalirao je plesni podijum koji koristi energiju plesača i pretvara je u toplotnu energiju za napajanje mjesta, prenosi N1.