Biznis 05.02.2021.

NOVA GODINA, NOVA POSKUPLJENJA: Pandemija zadaje još jedan udarac po džepu građana

ČITANJE: 8 minuta

Poskupljenje cijena hrane i pića u banjalučkim ugostiteljskim objektima pojedinim ugostiteljima posljednji je pokušaj spasa od posljedica koje je ovom sektoru prouzrokovala pandemija virusa korona.

Oni, koji svoj omiljeni topli napitak, piće ili specijalitete iz kuhinje vole da konzumiraju na nekoj od atraktivnih lokacija grada na Vrbasu posljednjih dana iznenadio je nešto veći iznos na računu. Tako je kafa u poznatom banjalučkom lokalu  „Maloj stanici“ sa 1.50 KM poskupila na 2.00 KM.

Takav trend zabilježili smo i u restoranu „Intermezzo“, a pored navedenih u kratkom telefonskom razgovoru sa osobljem, poskupljenje je vrlo brzo najavljeno i u kafe slastičarni „Plazma“. Razlozi novog udara po džepu građana, kako kažu, ne leže samo u posljedicama globalne ‘korona krize’, nego i u redovnim ekonomskim tokovima.

Za građane koji druženja praktikuju u kućnoj atmosferi, uživanja u mirisnim notama prve jutarnje kafe ipak ostavljaju za toplinu sopstvenog doma i turiste koji nisu upoznati sa standardnim cijenama, cjenovnici u ugostiteljskim objektima u gradu koji prema broju kafića može parirati milionskom Minhenu, godinama unazad izgledaju gotovo identično. U većini banjalučkih lokala cijena kafe kreće se od 1.50 KM do 2.00 KM, čaja od 1.80 KM do 2.00 KM, sokova od tri, 3.5 KM do 4 KM, a cijena nes kafe od 1.80 KM do 2.5 KM.

Za opuštanje uz neko alkoholno piće potrebno je ipak izdvojiti i koji fening više. Cijena piva, u zavisnosti od marke, u prosjeku se kreće od 2 KM do 4 KM, a ništa bolje situacija nije ni po pitanju vina i žestokih alkoholnih pića.

Dalibor Šajić

„Imamo ograničen broj ljudi u lokalu, samim tim imamo manje prihode u odnosu na bilo koji period kada je bila normalna situacija. Kafići su zbog malog prostora u kojem je potrebno ispoštovati sve epidemiološke mjere možda najviše i ugroženi. Neko je zbog ograničenog broja stolica na atraktivnim lokacijama poskupio neke svoje artikle, kako bi na taj način bar djelimično nadoknadio smanjene prihode. Poskupljenja nisu drastična, kreću se od deset do 15 odsto i uglavnom se odnose na tople napitke“, rekao je za Banjaluka.net  Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma HORECA i vlasnik nekoliko banjalučkih ugostiteljskih objekata.

Iako ne drastičan, skok cijena zabilježen je i kada su u pitanju specijaliteti poznatih gradskih restorana, pa će tako građani za uživanja u ukusima domaće i internacionalne kuhinje izdvojiti od 2 KM do 3 KM više, potvrđeno nam je u jednom restoranu u banjalučkom naselju Starčevica.

Željko Tatić

„Ponovo je ugostiteljski sektor kriv za sve. Zašto niko ne postavlja pitanje zašto poskupljuje gorivo, struja, a svi se pitaju što poskupljuje kafa. Ugostitelji rade sa većim troškovima, krizni štab je nametnuo obaveznu dezinfekciju posebno propisanim sredstvima, povećani su troškovi rada, a sve to dovelo je do poskupljenja. Bilo bi smješno da je kafa 1 KM. Ako nam je ograničen broj ljudi, ograničeni uslovi poslovanja, bilo bi fer da su nam nameti prepolovljeni“, smatra predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske Željko Tatić.

Obrnuta taktika

Poskupljenje nije jedina korekcija sa kojom je korona intervenisala u cjenovnicima popularnih banjalučkih lokacija. Manji promet, poslovanje u otežavajućim okolnostima, gdje od gosta do gosta mora do postoji tačno propisana distanca, kao i ograničen broj osoba koji smije da sjedi za istim stolom, kod pojedinih ugostitelja upalilo je alarm da tešku situaciju pokuša da prevaziđe sa nešto drugačijim pristupom.

Takav slučaj potvrđen nam je u restoranu „San Remo“, gdje su aktuelne cijene u odnosu na one standardne smanjene, dok su kod većine ostalih kontaktiranih ugostiteljskih objekata cijene hrane i pića ostale nepromijenjena.

„U proteklom periodu nije bilo poskupljenja, cijene su ostale iste. Eventualna poskupljenja možemo uočiti kod lokala u kojima su cijene prethodno bile nešto niže ili kod onih smještenih na periferiji grada, gdje se na taj način pokušavaju nadoknaditi gubici“, rečeno nam je iz kafica „Getsby“.

Kafu po istoj cijeni, uprkos izmijenjenim okolnostima poslovanja već dvije godine plaćaju i gosti kafića „Dionis“, a nepromijenjen cjenovnik u odnosu na raniji period potvrđen nam je i u još nekoliko kafića, posebno popularnih među mlađim Banjalučanima.

Novčanik laganiji i pušačima

Laganiji novčanik očekuje i one koji uz šolju kafe nerijetko posegnu i za cigaretom, jer je, prema posljednje dostupnim informacijma Uprave za indirektno oporezivanje, nekoliko distributera i proizvođača omiljenog među porocima najavilo poskupljenja već s početkom ove godine.

„Prema Odluci koju je Upravni odbor UIO usvojio 30.11.2020. godine  visina proporcionalne i fiksne akcize na cigarete se nije mijenjala i ista je kao i u prethodne dvije godine. Došlo je samo do povećanja akciza na duhan za motanje i pušenje. Formiranje cijena cigareta i duhana za pušenje je slobodno i veliki proizvođači i distributeri cigareta mogu bilo kada u toku godine izvršiti korekciju cijena, bilo da žele povećati ili smanjiti, jer je to stvar poslovne politike svake kompanije. Jedino što svaka kompanija mora jeste da mjesec dana prije promjene cijene o tome obavijesti UIO. Isto tako, prilikom svake promjene cijena cigareta i duhana, ukoliko se te cijene povećavaju, svi koji se bave prodajom ovih proizvoda, moraju izvršiti popis zaliha i obračunati i uplatiti razliku akcize u skladu sa važećim propisima“, rekao je za Banjaluka.net portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

Takvo poskupljenje u decembru 2020. godine najavilo je šest distributera i jedan proizvođač iz Bosne i Hercegovine.

Poskupljenje cigareta i duhana za motanje i pušenje za februar je najavio samo jedan distributer.

Promet u ugostiteljskim objektima smanjen za 60 odsto

Otkako je u maju prošle godine, nakon dvomjesečne pauze zbog pandemije virusa korona, ugostiteljskim objektima rad ponovo dozvoljen, preporuke Instituta za javno zdravstvo u vezi sa pravilima ponašanja i poštovanja epidemioloških mjera u lokalima mijenjale su se u nekoliko navrata. Ono što je, kao lajtmotiv, ostajalo isto u svakoj novoj Preporuci u vezi je sa ograničenim radnim vremenom ugostiteljskih objekata, ograničenim brojem osoba za jednim stolom, ali i obaveznom dezinfekciom.

Podsjećanja radi, posljednja Preporuka u izuzetnim slučajevima dopušta maksimalno šest osoba za dva spojena stola uz razmak ne manji od jednog metra između osoba.

Sve to, u kombinaciji sa zabranom muzike uživo ugostiteljima je donijelo nemjerljive gubitke, zbog kojih je bez posla ostao značajan broj radnika ove branše, a pojedini ugostitelji bili prinuđeni da poslovanje preusmjere na drugu djelatnost ili čak zatvore objekat.

“Trenutno imamo nešto malo stabilniju epidemiološku situaciju, ali još uvijek su mjere poštuju kao i prvog dana. Morali smo smanjiti broj stolova i broj stolica, neko je našao posao u nekoj drugoj djelatnosti, nismo bili u mogućnosti da primamo nove radnike. Prilagođavamo se situaciji i gledamo da ispoštujemo mjere. Ne postoji objekat u ugostiteljstvu da je imao preko deset zaposlenih radnika, a da se nije morao dodatno zadužiti ili kroz banku ili kroz kratkoročnu pozajmicu”, ističe Dalibor Šajić.

Sličnog mišljenja je i Željko Tatić koji naglašava da ugostitelji posluju sa 30 do 40 odsto smanjenim kapacitetom, te da je zabilježeni pad prometa preko 60 odsto.

On smatra da ugostiteljski objekti nisu epicentar širenja zaraze, a s obzirom da je odlazak u jedan takav objekat luksuz i slobodna volja građana, veća odgovornost je na pojedincu.

„Nažalost, korona je ostavila velike posljedice. Od ugostitelja se traži da budu odgovorni. Prema informacijama sa terena, lokali nisu centar širenja korone. Ići u ugostiteljski lokal nije moranje, to je luksuz. U kafanu ide onaj ko hoće da ide u kafanu. Ja kao gost treba da budem odgovoran i ako vidim da je u lokalu veća koncentracija ljudi, treba da odem u drugi. Ukoliko republiči štab od nas traži da budemo odgovorni, ja njih pitam, da li su oni odgovorni prema građanima jer nisu nabavili nijednu vakcinu, a već je evo februar“, ističe Tatić.

Najavljeno poskupljenje struje u Srpskoj

Pored navedenih, prilikom gostovanja u Dnevniku plus RTRS-a, Luka Petrović generalni direktor „Elektroprivrede“ najavio je da će u narednim mjesecima doći do poskupljenja struje u Republici Srpskoj.

On je pojasnio da je Rudnik i termoelektrana Ugljevik prije godinu pokrenuo tarifni postupak i da im je odobreno povećanje cijene električne energije na pragu elektrane, što će uticati na regulisanu cijenu struje domaćinstvima i malim preduzetnicima.

Ovakva mogućnost iz „Elektroprivrede“ je najavljivana i krajem prošlog mjeseca, kada je rečeno da će se cijene morati pomijerati prema tržišnoj, ali na način da će socijalno najosjetljivije kategorije građana biti zaštićene, kako je to pridviđeno i novim zakonom o električnoj energiji.

Takav sistem zaštite potrošača podrazumijevao bi da nadležne socijalne ustanove u lokalnim zajednicama, shodno pravilniku koji donese Vlada, formiraju spiskove potrošača koji će moći da ostvare subvencije u kilovatima potrošene električne energije na mjesečnom nivou.

Tada je najavljeno da se pravilnik užurbano radi i iskazana nada da će građani, koji budu imali uslove da dobiju status zaštićenog potošača, već od 1. apila imati olakšice po ovom osnovu.

Potrošač koji ima račun od 50 KM, povećanje će iznositi manje od dvije KM.

(Nevena Stanojević)