Vijesti 28.09.2015.

Nova šansa za legalizaciju objekata u Republici Srpskoj?

ČITANJE: 3 minute
legalizacija
Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj načelno nije produžen nakon 24. maja 2015. godine jer je to moguće samo izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju.

Ovaj zakon bi pred poslanicima RS trebalo da se nađe do kraja godine, te obuhvati i ovaj period poslije isteka roka, potvrđeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izmjene koje se odnose na produženje samog roka, kako napominju, lakši su dio posla u odnosu na dio koji se odnosi na postupanje prema odluci Ustavnog suda RS.

– Prioritetni zadatak nam je da umjesto odredbi koje su proglašene neustavnim pripremimo nove kojima će se za određene socijalne kategorije građana, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, borce i druge kategorije predvidjeti popusti i umanjenja naknade za legalizaciju proporcionalne statusu koji imaju- pojašnjavaju iz resornog entitetskog ministarstva.

Odlukom Ustavnog suda, podsjetimo, utvrđeno je da odredbe članova, koje se odnose na pitanje umanjenja naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i načina plaćanja te naknade, nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Osporene olakšice, kako napominju u Vladi RS, bile su predviđene za porodice poginulih i nestalih boraca i civila, ratne vojne invalide, boračku populaciju, te izbjeglice, raseljena lica i povratnike, a s obzirom na to da se veliki broj bespravno sagrađenih objekata odnosi upravo na ove kategorije, odluka Ustavnog suda, kako napominju, u dobroj je mjeri zaustavila proces.

Resornom ministarstvu je iz institucija i udruženja koji predstavljaju ove kategorije stanovništva predloženo da se rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata produži za još dvije godine.

– Mi tražimo da beneficije koje su imale ove kategorije stanovništva budu zadržane i u izmjenama i dopunama zakona, s tim da se vodi računa da se ispoštuju sve konvencije o ljudskim pravima i isti kriterijumi za sve graditelje, bilo da su bespravni ili poštuju zakonom propisanu proceduru. Izmjenama i dopunama zakona bi se pitanje naknada za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata za navedene kategorije stanovništva regulisalo na način da se socijalno osjetljive kategorije stanovništva izjednače u pravima, odnosno da se zadrže prava koja su ovim kategorijama stanovništva data osporenim odredbama, s tim da se ista prava daju i legalnim graditeljima iz ovih kategorija stanovništva- kaže za “Nezavisne” Stanislav Brkić iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca.

On napominje da je mnogo porodica i dalje u postupku.

U Vladi RS napominju da je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju i ranijih godina produžavan, pa se stiče utisak da postoji određeni broj investitora i vlasnika koji zahtjev neće podnijeti iako su tada bez pravne zaštite.

– Vrlo je bitno da bespravni graditelji shvate da je podnošenje samog zahtjeva za legalizaciju u njihovom interesu jer je zahtjev osnov za privremeno zadržavanje objekta dok se postupak pravosnažno ne okonča, a takođe objekat se onda može legalno priključiti na objekte komunalne infrastrukture- poručeno je u Vladi RS.

(Nezavisne novine)