Nove IT tehnologije koje donose sigurnu zaradu

laptop-mobilni

Alati i okruženja u IT oblasti se konstantno mijenjaju, a promjene su toliko rapidne da ih je ponekad teško ispratiti.

Nove tehnologije se pojavljuju svakodnevno, a neke najnovije postaju standard. Zbog toga je važno da pratite novine koje one donose i da prema njima prilagođavate svoja znanja i vještine.

Pripremite se za PHP 7 i brzinu koju donosi na web

Programski jezik PHP pokreće više od 240 miliona web sajtova i jedan je od najpopularnijih jezika za kreiranje web aplikacija. Zbog toga su mnogi nestrpljivo očekivali dan kada će kompanija Zend Technologies, koja se bavi razvojem ovog jezika, objaviti njegovu novu zvaničnu verziju pod nazivom PHP 7.

Testovi pokazuju da će PHP 7 biti najmanje duplo brži od prethodne verzije ovog programskog jezika. Aplikacije koje koriste PHP 7 imaće između 25% i 75% bolje performanse, a zbog unapređenja svih njegovih komponenti zahtijevaće i mnogo manje resursa na serverima. Vrijednost poznavanja ovog programskog jezika postaće još veća, kao i količina različitih poslova na koju PHP programeri mogu da računaju u vidu stalnog zaposlenja ili freelance angažmana.

Poslije Windows 10 operativnog sistema stiže i Windows Server 2016

Ove godine nam je napokon stigao novi operativni sistem kompanije Microsoft, koji će biti dostojan nasljednik legendarnog Windowsa 7. Za njim stiže i nova Windows Server 2016 platforma – po mnogo čemu drugačija od prethodnih i namijenjena novoj vrsti cloud aplikacija.

Pored brojnih poboljšanja koja se tiču bezbjednosti, virtualizacije, mrežnih servisa i skladištenja podataka, Microsoft je, u okviru Windows Server operativnog sistema, razvio i nove tehnologije koje podržavaju aplikacije kreirane uz pomoć mikroservisa i kontejnera. Sve to govori da će softver i sistem inženjeri, administratori baza podataka i mrežni administratori koji su spremni na odgovarajuće usavršavanje, imati mnogo posla u narednom periodu.

Swift – jezik koji će promijeniti kako developeri kreiraju mobilne aplikacije

Novi programski jezik kompanije Apple, za kratko vrijeme postao je veoma popularan među programerima, jer je donio mnoge promjene koje su značajno olakšale kreiranje mobilnih aplikacija. Apple je napravio veliki iskorak uvođenjem Swifta. Iako je predstavljao veliko iznenađenje kada je predstavljen prošle godine, on je već uveliko zaživio u praksi i trenutno predstavlja jedan od najbrže rastućih programskih jezika.

Pisanje Swift koda je interaktivno i lako, a sintaksa je koncizna i izuzetno moćna. Aplikacije koje pokreće Swift su značajno brže i pouzdanije, a za njihovo kreiranje je potrebno mnogo manje vremena. Swift je nasljednik Objective-C programskog jezika i u potpunosti je kompatibilan sa njim, što znači da developeri mogu postepeno da ga uvode i neprimjetno uklope u postojeći kod. Najava kompanije da će do kraja godine Swift postati open-source, dovešće do toga da ovaj jezik sigurno postane još bolji i popularniji.

Najbolji način da se dobro pozicionirate na tržištu stručnjaka informacionih tehnologija i da pokažete koliko znate jeste taj da steknete bar jedan sertifikat iz oblasti kojom se bavite. Profesionalni sertifikati predstavljaju jasan znak poslodavcima da pratite šta se dešava u svijetu softvera i hardvera i da imate realne vještine koje možete odmah da primjenite.

Zvanje Microsoft, Zend ili Cambridge Computer Science eksperta, da pomenemo samo neke, govori dosta o vašem znanju i može biti presudan faktor za profesionalni angažman, direktno napredovanje i povišicu. Sticanje novih sertifikata može samo da vam donese dobro, bez obzira da li još uvijek tražite posao ili ste se u međuvremenu zaposlili.

(B92)

Predsjedništvo BiH u utorak o imenovanju Tegeltije

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH zakazao je vanrednu sjednicu Predsjedništva za utorak na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački dnevnog reda a to je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltije. Ako Predsjedništvo BiH podrži Tegeltiju, njegovo imenovanje treba da potvrdi Parlament BiH. Komšić je zakazao sjednicu nakon što je Državna agencija za

Uskoro audicija za prvu trubu i saksofon policijskog orkestra

Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske raspisao je poziv za prijem novih članova, odnosno za prvu trubu i prvi saksofon. Prijave uz biografiju potrebno je poslati na mejl adresu [email protected] najkasnije do ponedjeljka, 2. septembra, saopšteno je iz MUP-a. Po prijemu prijave, kandidatima će biti poslat audicioni materijal, a audicija za prijem novih

Ogromna količina paradajza istovarena pored puta

Kada se krene prema Slatini, odmah iza Banjalučke pivare, neko je pored puta istovario veliku količinu paradajza. Nova divlja deponija govori najslikovitije o našem odnosu prema okolini. Čak i kada bi bio otkriven nesavjestan građanin, ili više njih – kako vole da kažu u policiji, ne vjerujemo da bi bio tako kažnjen da mu slične

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Damira Ostojića

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo uhapsili su Miloša Obradova, na zahtjev MUP RS, a u vezi sa teškim ubistvom Damira Ostojića i teško ubistvo u pokušaju njegove supruge Sandre Jošić.  Pripadnici žandarmerije MUP RS preuzeće ovu osobu od MUP KS, odakle će biti sproveden Upravi za organizovani teški kriminalitet RS na kriminalističku obradu. Obradov je pušten