Nove IT tehnologije koje donose sigurnu zaradu

laptop-mobilni

Alati i okruženja u IT oblasti se konstantno mijenjaju, a promjene su toliko rapidne da ih je ponekad teško ispratiti.

Nove tehnologije se pojavljuju svakodnevno, a neke najnovije postaju standard. Zbog toga je važno da pratite novine koje one donose i da prema njima prilagođavate svoja znanja i vještine.

Pripremite se za PHP 7 i brzinu koju donosi na web

Programski jezik PHP pokreće više od 240 miliona web sajtova i jedan je od najpopularnijih jezika za kreiranje web aplikacija. Zbog toga su mnogi nestrpljivo očekivali dan kada će kompanija Zend Technologies, koja se bavi razvojem ovog jezika, objaviti njegovu novu zvaničnu verziju pod nazivom PHP 7.

Testovi pokazuju da će PHP 7 biti najmanje duplo brži od prethodne verzije ovog programskog jezika. Aplikacije koje koriste PHP 7 imaće između 25% i 75% bolje performanse, a zbog unapređenja svih njegovih komponenti zahtijevaće i mnogo manje resursa na serverima. Vrijednost poznavanja ovog programskog jezika postaće još veća, kao i količina različitih poslova na koju PHP programeri mogu da računaju u vidu stalnog zaposlenja ili freelance angažmana.

Poslije Windows 10 operativnog sistema stiže i Windows Server 2016

Ove godine nam je napokon stigao novi operativni sistem kompanije Microsoft, koji će biti dostojan nasljednik legendarnog Windowsa 7. Za njim stiže i nova Windows Server 2016 platforma – po mnogo čemu drugačija od prethodnih i namijenjena novoj vrsti cloud aplikacija.

Pored brojnih poboljšanja koja se tiču bezbjednosti, virtualizacije, mrežnih servisa i skladištenja podataka, Microsoft je, u okviru Windows Server operativnog sistema, razvio i nove tehnologije koje podržavaju aplikacije kreirane uz pomoć mikroservisa i kontejnera. Sve to govori da će softver i sistem inženjeri, administratori baza podataka i mrežni administratori koji su spremni na odgovarajuće usavršavanje, imati mnogo posla u narednom periodu.

Swift – jezik koji će promijeniti kako developeri kreiraju mobilne aplikacije

Novi programski jezik kompanije Apple, za kratko vrijeme postao je veoma popularan među programerima, jer je donio mnoge promjene koje su značajno olakšale kreiranje mobilnih aplikacija. Apple je napravio veliki iskorak uvođenjem Swifta. Iako je predstavljao veliko iznenađenje kada je predstavljen prošle godine, on je već uveliko zaživio u praksi i trenutno predstavlja jedan od najbrže rastućih programskih jezika.

Pisanje Swift koda je interaktivno i lako, a sintaksa je koncizna i izuzetno moćna. Aplikacije koje pokreće Swift su značajno brže i pouzdanije, a za njihovo kreiranje je potrebno mnogo manje vremena. Swift je nasljednik Objective-C programskog jezika i u potpunosti je kompatibilan sa njim, što znači da developeri mogu postepeno da ga uvode i neprimjetno uklope u postojeći kod. Najava kompanije da će do kraja godine Swift postati open-source, dovešće do toga da ovaj jezik sigurno postane još bolji i popularniji.

Najbolji način da se dobro pozicionirate na tržištu stručnjaka informacionih tehnologija i da pokažete koliko znate jeste taj da steknete bar jedan sertifikat iz oblasti kojom se bavite. Profesionalni sertifikati predstavljaju jasan znak poslodavcima da pratite šta se dešava u svijetu softvera i hardvera i da imate realne vještine koje možete odmah da primjenite.

Zvanje Microsoft, Zend ili Cambridge Computer Science eksperta, da pomenemo samo neke, govori dosta o vašem znanju i može biti presudan faktor za profesionalni angažman, direktno napredovanje i povišicu. Sticanje novih sertifikata može samo da vam donese dobro, bez obzira da li još uvijek tražite posao ili ste se u međuvremenu zaposlili.

(B92)

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj

UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi. Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija

REKORD U APRILU Usluge Aerodroma Banjaluka koristilo 12.500 putnika

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika,

JAVNOST ZGROŽENA SNIMKOM POGIBIJE Podsmijavanje tuđoj smrti moralno dno

Iako, nakon što je u javnost dospio šokantni snimak saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Milenko Pudar iz Banjaluke, nije još sa sigurnošću utvrđeno da li je M.S., koji je telefonom sve snimao, prekršio zakon, stručnjaci smatraju da su u ovom slučaju prekršeni svi moralni kodeksi.