Nove IT tehnologije koje donose sigurnu zaradu

laptop-mobilni

Alati i okruženja u IT oblasti se konstantno mijenjaju, a promjene su toliko rapidne da ih je ponekad teško ispratiti.

Nove tehnologije se pojavljuju svakodnevno, a neke najnovije postaju standard. Zbog toga je važno da pratite novine koje one donose i da prema njima prilagođavate svoja znanja i vještine.

Pripremite se za PHP 7 i brzinu koju donosi na web

Programski jezik PHP pokreće više od 240 miliona web sajtova i jedan je od najpopularnijih jezika za kreiranje web aplikacija. Zbog toga su mnogi nestrpljivo očekivali dan kada će kompanija Zend Technologies, koja se bavi razvojem ovog jezika, objaviti njegovu novu zvaničnu verziju pod nazivom PHP 7.

Testovi pokazuju da će PHP 7 biti najmanje duplo brži od prethodne verzije ovog programskog jezika. Aplikacije koje koriste PHP 7 imaće između 25% i 75% bolje performanse, a zbog unapređenja svih njegovih komponenti zahtijevaće i mnogo manje resursa na serverima. Vrijednost poznavanja ovog programskog jezika postaće još veća, kao i količina različitih poslova na koju PHP programeri mogu da računaju u vidu stalnog zaposlenja ili freelance angažmana.

Poslije Windows 10 operativnog sistema stiže i Windows Server 2016

Ove godine nam je napokon stigao novi operativni sistem kompanije Microsoft, koji će biti dostojan nasljednik legendarnog Windowsa 7. Za njim stiže i nova Windows Server 2016 platforma – po mnogo čemu drugačija od prethodnih i namijenjena novoj vrsti cloud aplikacija.

Pored brojnih poboljšanja koja se tiču bezbjednosti, virtualizacije, mrežnih servisa i skladištenja podataka, Microsoft je, u okviru Windows Server operativnog sistema, razvio i nove tehnologije koje podržavaju aplikacije kreirane uz pomoć mikroservisa i kontejnera. Sve to govori da će softver i sistem inženjeri, administratori baza podataka i mrežni administratori koji su spremni na odgovarajuće usavršavanje, imati mnogo posla u narednom periodu.

Swift – jezik koji će promijeniti kako developeri kreiraju mobilne aplikacije

Novi programski jezik kompanije Apple, za kratko vrijeme postao je veoma popularan među programerima, jer je donio mnoge promjene koje su značajno olakšale kreiranje mobilnih aplikacija. Apple je napravio veliki iskorak uvođenjem Swifta. Iako je predstavljao veliko iznenađenje kada je predstavljen prošle godine, on je već uveliko zaživio u praksi i trenutno predstavlja jedan od najbrže rastućih programskih jezika.

Pisanje Swift koda je interaktivno i lako, a sintaksa je koncizna i izuzetno moćna. Aplikacije koje pokreće Swift su značajno brže i pouzdanije, a za njihovo kreiranje je potrebno mnogo manje vremena. Swift je nasljednik Objective-C programskog jezika i u potpunosti je kompatibilan sa njim, što znači da developeri mogu postepeno da ga uvode i neprimjetno uklope u postojeći kod. Najava kompanije da će do kraja godine Swift postati open-source, dovešće do toga da ovaj jezik sigurno postane još bolji i popularniji.

Najbolji način da se dobro pozicionirate na tržištu stručnjaka informacionih tehnologija i da pokažete koliko znate jeste taj da steknete bar jedan sertifikat iz oblasti kojom se bavite. Profesionalni sertifikati predstavljaju jasan znak poslodavcima da pratite šta se dešava u svijetu softvera i hardvera i da imate realne vještine koje možete odmah da primjenite.

Zvanje Microsoft, Zend ili Cambridge Computer Science eksperta, da pomenemo samo neke, govori dosta o vašem znanju i može biti presudan faktor za profesionalni angažman, direktno napredovanje i povišicu. Sticanje novih sertifikata može samo da vam donese dobro, bez obzira da li još uvijek tražite posao ili ste se u međuvremenu zaposlili.

(B92)

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar

VIDOVIĆ: Cilj rebalansa budžeta Srpske su kapitalne investicije i rast penzija i plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike. Ukupna budžetska

ČUBRILOVIĆ: Iz Narodne skupštine protjerati sukobe i uvrede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako bi dodatno bio unaprijeđen rad te institucije i iz Narodne skupštine protjerani sukobi i uvrede.  – Rasprave često idu u pogrešnom smjeru, nisu efikasne jer se svode na komentare upućene nekom drugom, a ne nude

DŽAKULA: Zbog neslaganja oko raspodjele prihoda dug FBiH prema RS 36,8 miliona KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je sinoć da ukupno neslaganje oko raspodjele prihoda od indirektinih poreza po prebijanju duga Federacije BiH (FBiH) prema Republici Srpskoj iznosi 6,8 miliona KM, na šta još treba dodati 30 miliona KM po osnovu presude tužbe Srpske prema UIO.  – Kada se to uzme na

Promocija kompakt diska „U vreme ono…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja

U Vijećnici Banskog dvora 24. oktobra (četvrtak) u 19 časova održaće se promocija kompakt diska „U VREME ONO…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja. Arhimandrit Timotej, iguman manastira Vaznesenje (Ovčar Banja) i Asim Sarvan snimili su muzički album pod nazivom „U VREME ONO …“ na kojem se nalazi deset kompozicija. U pjesmama je ono što autori

20 GODINA OD ATENTATA Još nisu našli atentatora na Željka Kopanju

Iako se danas navršava 20 godina od atentata na Željka Kopanju, izdavača i osnivača “Nezavisnih novina” iz Banjaluke, nadležne institucije nisu dale odgovor ko stoji iza ovog čina, niti su odgovorni izvršioci i nalogodavci privedeni pravdi. Kada je tog 22. oktobra 1999. godine Kopanja krenuo na posao, u njegovom automobilu eksplodirala je bomba, postavljena u