Vijesti 25.02.2016.

Nove sirene čekaju nepogodu

ČITANJE: 3 minute
poplave
O budućim elementarnim nepogodama, a posebno poplavama poput onih iz 2014. godine, Banjalučani će biti obaviješteni na vrijeme i pomoću ne jednog, nego dva nezavisna sistema.

Rijeci Vrbas je potrebno oko pet časova da stigne od Bočca do Lazareva, a za vrijeme majskih poplava većina građana je iz kreveta uskakala direktno u već nadošlu vodu. Za propuste u komunikaciji nije odgovarao niko, kao što niko nije pozvan na odgovornost ni zbog činjenice da ugroženi dijelovi grada nisu obaviješteni iako su nadležne i dežurne službe imale više časova da to urade. Umjesto toga, poplavljeni su ostavljeni sami sebi, a za činjenicu što nije bilo više stradalih zaslužni su sami Banjalučani, koji su iz nabujale vode, uz pomoć sportista i pripadnika OS BiH, čitav dan izvlačili stare, nepokretne i bolesne sugrađane. Šteta koja se mogla izbjeći, poput uništenih automobila, materijala za rad, robe, imovine građana i sličnog, brojala se u milionima.

Revitalizacija

Da se nešto takvo ne bi ponovilo, nadležne institucije su odlučile da uz tok Vrbasa uspostave dva nezavisna sistema sa sirenama, a koji bi po okončanju projekta bili kompatibilni.

– Uzbunjivanje građana na teritoriji grada odvijaće se u dva nezavisna sistema koji će po završetku projekta biti kompatibilni. Naime, HE „Bočac” razvija nizvodno od hidroakumulacije svoj sistem za uzbunjivanje građana, a kojim će sirenska mjesta moći biti uključena iz prostorija Operativnog komunikativnog centra. U organizaciji Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u 2015. godini instalirano je pet novih sirenskih mjesta i to: PC „Krajina”, Vatrogasni dom Derviši, Vatrogasni dom Hvarska, univerzitetskom kampus” i OŠ „Miloš Crnjanski” Petrićevac – kaže Mladen Ćućun, načelnik Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, koji je na dužnost stupio nakon poplava, a na ovom mjestu zamijenio Željka Katića.

Pored već instaliranih sirena, u toku je i revitalizacija osam sirena iz starog sistema, od čega su tri sirenska mjesta u potpunosti osposobljena i uvezana u komandni pult prostorija Operativnog komunikativnog centra. Kako kažu u Gradskoj upravi, revitalizacija preostalih pet je u toku i u skorije vrijeme će biti uključene u sistem za uzbunjivanje i obavještavanje građana o nadolazećoj opasnosti.

Nove mjerne letve

– Da bi čitava teritorija grada bila pokrivena sirenskim mjestima, nabavljeno je još osam novih sirena, koje će biti instalirane na prioritetnim sirenskim mjestima, a po projektu uspostavljanja sistema uzbunjivanja i obavještavanja stanovništva na području grada – ističe Ćućun.

Takođe, u organizaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u toku je instaliranje novih elektronskih mjernih letvi i to u Bočcu, kod pomoćne brane, kod Gradskog mosta, u Delibašinom selu na Vrbasu i u Zelenom viru na rijeci Vrbanji. Pored elektronskih mjernih letvi, na području grada će biti instalirano i pet kišnih stanica i jedna kompletna hidrometeorološka stanica. Po instaliranju navedenih stanica, svi neophodni podaci biće dostupni putem Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

(Press)