Biznis 28.09.2021.

NOVI DOGOVOR: Radišić će sačekati novac od UIO do kraja godine

ČITANJE: 2 minute

Uprava za indikretno oporezivanje BiH ne želi ni jedan drugi prostor u Banjaluci osim onog u vlasništvu Mile Radišića i njegovog preduzeća “Grand Trade”, a za kojeg biznismen presuđen za kriminal i nekadašnji zatvorenik sa Tunjica traži oko 100 miliona maraka.

Da je tako, govori i posljednji dogovor između dvije strane, sklopljen samo nekoliko dana prije isteka roka za odgovor na Radišićevu ponudu, a koja je važila do kraja ovog mjeseca, piše capital.ba.

Prema novom dogovoru Radišić će sačekati da UIO pronađe novac do kraja ove godine.

To je treći put da je pristao na pomjeranje roka, što i ne treba da čudi jer mu je UIO za svaki kvadrat spremna da plati fenomenalnih 5.000 maraka.

Da je “pao” novi dogovor, Capitalu je potvrđeno i u UIO BiH.

“Zatražena je saglasnost za produženje perioda važenja ponude na dodatni period do 31.12.2021.godine, na što je ponuđač Grand Trade dao saglasnost”, poručili su iz Uprave.

Podsjećamo, UIO je za kupovinu prostora obezbjedila 35 miliona maraka, što je daleko ispod onog što je tražio Radišić za svoj prostor u ulici Vuka Karadžića u Banjaluci.

Zbog toga je Savjetu ministara uputila prijedlog izmjena i dopuna odluke o odobravanju projekta nabakve i izgradnje objekata UIO kojim je predviđeno da se preostali dio obezbijedi iz budžeta za iduću i 2023. godinu.

Međutim, ovoj kupovini se protivi Parlament BiH, koji insistira na tome da se tender poništi.

A Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru. Sa PDV-om objekat u ulici Vuka Karadžića bi trebalo da košta 98,5 miliona KM.

Na tenderu raspisanom početkom decembra prošle godine bio je jedini ponuđač, što je bilo očekivano jer su uslovi javne nabavke prilagođeni njegovom objektu.

UIO je tražio da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra grada, da ima 12.000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

Odnosno, tražili su sve ono što je u tom momentu jedino imao i mogao da ponudi “Grand Trade”.

(SB)

Oznake: UIO BiH