Magazin 20.08.2015.

Novi Renaultov biser – Enerdži dCi 160

ČITANJE: 2 minute

New Engine Energy dCi 160 Twin Turbo

Iako je Renault predstavio dizelski agregat Enerdži dCi 160 TwinTurbo još u Ženevi 2014, ovaj dizelski dijamant zasjao je punim sjajem u novom espejsu. Međutim, predvodnik moderne Renaultove dizelske konjice tek treba da pokaže puni potencijal u novoj limuzini talisman, a biće takođe na raspologanju ostalim modelima iz viših segmenata.

Kao vrhunski proizvođač motora, te pionir turbopunjenja i daunsajzinga u Formuli 1, Renault shodno takvim zavidnim tehnološkim dostignućima i enormno bogatim tehničkim resursima, sve više oprema cestovne automobile pravim draguljima moderne i napredne tehnologije. Renaultova ekspertiza na području visokosofisticiranih turbopunjača nije jedina veza između 1,6-litrenog dizelskog agregata i Renaultovog F1 programa.

Naime, blok motora kod novog dizelaša korisiti prednost i znanje brojnih tehnologija, a posebno u pogledu hlađenja i smanjenja trenja.

Renault je perjanicu svoje ponude – novi espejs odlučio opremiti motorima male zapremine, sparenim s automatskim EDC mjenjačem. S takvom kombinacijom motora i mjenjača espejs se može pohvaliti najvišim nivoom vozačkog zadovoljstva i ekonomičnosti na tržištu, koji najviše dolaze do izražaja u kombinaciji s dizelskim dijamantom – Energy dCi 160 TwinTurbo..

Novi Espejs za ubrzanje od 80 do 120 km/h u šestom stepenu prenosa treba samo 7,9 sekundi uz potrošnju goriva od svega 4,6 litra, te emisiju štetnih gasova od minornih 120g/km za ovakvog dizelskog snagatora

Ovaj motor predstavlja Renaultov vrh dizelske ponude. To je prvi proizvod od 1,6 litara zapremine sa dva turbopunjača, koji uz 25 posto manju potrošnju goriva i jednako toliko manju emisiju CO2, performansama zasjenjuje agregat od 2,0 litra radne zapremine.

U ovaj dizelski agregat ugrađena je Renaultova filigranski izbrušena tehnologija dvostrukog turbopunjača. Turbopunjač male inercije omogućava žustra ubrzanja i trenutan odziv na niskim obrtajima radilice agregata.

Sa 380 Nm obrtnog momenta 90 posto dostupnog od 1.500 o/min (60 Nm više od motora koji zamjenjuje), obrtni moment na niskim obrtajima veći je od obrtnog momenta motora od dvije litre zapremine. Drugi turbopunjač garantuje snažna ubrzanja na visokim obrtajima, kao i brzi odziv u širokom rasponu obrtaja.

Motor je uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom EDC koji Renaultovi kupci hvale na račun performansi, uglađenosti pri mijenjanju brzina, kao i prilagođenosti pri svakodnevnoj upotrebi.

Zahvaljujući visokoj efikasnosti, Renaultov fantastični dizelaš će, pored espajsa i talismana, u zavisnosti od tržišta biti takođe na raspologanju ostalim modelima iz viših segmenata.