Novi Renaultov biser – Enerdži dCi 160

New Engine Energy dCi 160 Twin Turbo

Iako je Renault predstavio dizelski agregat Enerdži dCi 160 TwinTurbo još u Ženevi 2014, ovaj dizelski dijamant zasjao je punim sjajem u novom espejsu. Međutim, predvodnik moderne Renaultove dizelske konjice tek treba da pokaže puni potencijal u novoj limuzini talisman, a biće takođe na raspologanju ostalim modelima iz viših segmenata.

Kao vrhunski proizvođač motora, te pionir turbopunjenja i daunsajzinga u Formuli 1, Renault shodno takvim zavidnim tehnološkim dostignućima i enormno bogatim tehničkim resursima, sve više oprema cestovne automobile pravim draguljima moderne i napredne tehnologije. Renaultova ekspertiza na području visokosofisticiranih turbopunjača nije jedina veza između 1,6-litrenog dizelskog agregata i Renaultovog F1 programa.

Naime, blok motora kod novog dizelaša korisiti prednost i znanje brojnih tehnologija, a posebno u pogledu hlađenja i smanjenja trenja.

Renault je perjanicu svoje ponude – novi espejs odlučio opremiti motorima male zapremine, sparenim s automatskim EDC mjenjačem. S takvom kombinacijom motora i mjenjača espejs se može pohvaliti najvišim nivoom vozačkog zadovoljstva i ekonomičnosti na tržištu, koji najviše dolaze do izražaja u kombinaciji s dizelskim dijamantom – Energy dCi 160 TwinTurbo..

Novi Espejs za ubrzanje od 80 do 120 km/h u šestom stepenu prenosa treba samo 7,9 sekundi uz potrošnju goriva od svega 4,6 litra, te emisiju štetnih gasova od minornih 120g/km za ovakvog dizelskog snagatora

Ovaj motor predstavlja Renaultov vrh dizelske ponude. To je prvi proizvod od 1,6 litara zapremine sa dva turbopunjača, koji uz 25 posto manju potrošnju goriva i jednako toliko manju emisiju CO2, performansama zasjenjuje agregat od 2,0 litra radne zapremine.

U ovaj dizelski agregat ugrađena je Renaultova filigranski izbrušena tehnologija dvostrukog turbopunjača. Turbopunjač male inercije omogućava žustra ubrzanja i trenutan odziv na niskim obrtajima radilice agregata.

Sa 380 Nm obrtnog momenta 90 posto dostupnog od 1.500 o/min (60 Nm više od motora koji zamjenjuje), obrtni moment na niskim obrtajima veći je od obrtnog momenta motora od dvije litre zapremine. Drugi turbopunjač garantuje snažna ubrzanja na visokim obrtajima, kao i brzi odziv u širokom rasponu obrtaja.

Motor je uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom EDC koji Renaultovi kupci hvale na račun performansi, uglađenosti pri mijenjanju brzina, kao i prilagođenosti pri svakodnevnoj upotrebi.

Zahvaljujući visokoj efikasnosti, Renaultov fantastični dizelaš će, pored espajsa i talismana, u zavisnosti od tržišta biti takođe na raspologanju ostalim modelima iz viših segmenata.

RADOJIČIĆ: Odgađanjem izbora nastavljena serija nezakonitosti

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je odgađanjem izbora za 15. novembar nastavljena serija nezakonitosti, koja dovodi u pitanje legalnost cijelog izbornog procesa. Radojičić je naveo da su prvo na nezakonit način izabrani članovi Centralne izborne komisije /CIK/, jer nisu prošli konkurs, te da se to nikad do sada nije desilo. On je napomenuo

SAOBRAĆAJNA NEZGODA: U Imljanima kod Kneževa poginuo mladić

Dvadesetčetvorogodišnji mladić poginuo je sinoć u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Imljanima kod Kneževa, potvrđeno je “Nezavisnim”. Iz Policijske uprave Banjaluka, saopšteno je da je mladić automobilom sletio s puta. “U ovoj saobraćajnoj nesreći učestvovala je osoba D.M. sa putničkim automobilom marke opel vektra koje je smrtno stradalo”, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluke.

PODSTICAJI: Privatni vrtići ostvaruju prava kao i privatne firme u drugim djelatnostima

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da privatni vrtići, kao i ostale privatne firme u drugim djelatnostima, mogu da ostvare pravo na podsticaje koje je grad raspisao već na aprilskoj sjednici gradske Skupštine, kao što je pravo na komunalne takse i slično ili subvencionisanje kamata za kredite. Radojičić je naveo da se privatni vrtići vode

ZAVRŠNI RADOVI: Počelo asfaltiranje puta za Priječane

Postavljanjem prvog sloja asfalta, danas su počeli završni radovi na izgradnji nove dionice puta za Priječane. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, u narednim danima uslijediće asfaltrianje trotoara i postavljanje zaštitne ograde. Kako se očekuje, u narednih 15-tak dana trebao bi biti postavljen završen sloj asfalta na ovoj dionici. Prije izgradnje ove dionice, sanirano

DOKTORICA IZ NIŠA POBJEDILA KORONU: Krvnu plazmu treba da doniraju svi izliječeni

Doktorica iz Niša je jedna od 5.857 ljudi koji su, prema zvaničnim podacima, u Srbiji do sada izliječeni od koronavirusa Nakon što je u aprilu preležala koronavirus, dvanaest dana provela u privremenoj bolnici i još četrnaest u kućnoj izolaciji, dvadesetsedmogodišnja Nišlijka Anđela Ognjanović, inače, ljekar po profesiji, doniraće krvnu plazmu jer se, kako kaže u