Vijesti 14.09.2015.

Novi sukobi u oblasti džamije Al Aksa

ČITANJE: 1 minuta
al aksa

Muslimani i izraelska policija sukobili su se drugi dan uzastopno u oblasti džamije Al Aksa, u Jerusalimu, a uhapšene su najmanje tri osobe, saopštila je policija.

– Kada je policija ušla u područje objekta, maskirane mlađe osobe pobjegle su u džamiju i bacale kamenje na pripadnike snaga reda- navodi se u saopštenju, prenio je AFP.

Policija je saopštila da je ušla na brdo gdje se nalazi džamija kako bi osigurala da mlađe osobe u toj oblasti ne maltretiraju Jevreje ili turiste. Ova lokacija sveta je za Jevreje i muslimane.

Ljudima koji nisu muslimani dozvoljeno je da obilaze ovu oblast, a Jevreji ne mogu da se mole na ovoj lokaciji niti mogu da pokazuju nacionalne simbole zbog straha od tenzija sa muslimanskim vjernicima.

Muslimani strahuju da će Izrael promijeniti pravila koja važe za ovu lokaciju, a desničarske jevrejske grupe žele da Jevreji imaju veći pristup. Pojedine organizacije zalažu se za gradnju novog hrama na ovom mjestu.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim, gdje se nalazi Al Aksa, u šestodnevnom ratu 1967. godine. Kasnije je anektirao tu teritoriju, a međunarodna zajednica nije priznala taj potez.

(Agencije)