Magazin 16.01.2016.

Novogodišnji koncert GTO: Tamburaši zasijali punim sjajem

ČITANJE: 3 minute
novogodisnji koncert GTO - 2016 - 2Gradski tamburaški orkestar je, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića, na prvoj večeri Novogodišnjeg gala koncerta opravdao povjerenje publike i pred sebe postavio težak zadatak – da reprizno koncertno veče bude i bolje od prethodnog.

Tradicionalni Novogodišnji gala koncert koji se od 2014. godine zbog izuzetno velikog interesovanja publike održava dvije večeri (koncert i repriza) i koji se priprema tematski ove godine se 15. i 16. januara održava pod naslovom „ExYu evergreen“.

Publika je tokom koncerta imala priliku da uživa u kompozicijama i pjesmama koje su nezaobilazno muzičko obilježje jednog prošlog vremena, a kroz program su ih proveli Velimir Blanić i specijalni gost koncerta – lutak Aćim iz popularne dječije emisije „Na slovo, na slovo“.

Uz Gradskim tamburaški orkestar je nastupio i veliki broj solista, vokalnih i instrumentalnih.

Koncert je započeo sa kompozicijom „Balkan express miks“ sa solistom na klarinetu Burisom Dukićem, zatim pjesmama „Zvižduk u osam“ i solistom Đorđem Čivčićem, „Odiseja“ sa solistom Ljubanom Trbojevićem, „Zlatni dan“ sa solistima Aleksandrom Radović i Borisom Dukićem na klarinetu. Čolićev „April u Beogradu“ izveo je Dalibor Ćup, pjesmu „O jednoj mladost“ Karolina Mihajlović, dok je Anica Zrilić izvela pjesmu „Baj, baj, baj“.

Na pjesme „Bila je tako lijepa“ i „Prođe ovaj dan“ publiku je podsjetio Saša Berendika, dok je Nataša Vukojević kao solista publiku obradovala pjesmom „Mladić i Mendelson“. Aplauze publike dobilo je i izvođenje pjesme „Čamac na Tisi“ solista Aljoše Đumića i Nataše Tadić na violini, kao i Marija Šestić sa pjesmom „Rijeka bez imena“, sa kojom je učestvovala na Evroviziji, ovaj put u tamburaškom aranžmanu.

Prije izvođenja instrumentalne kompozicije „Ulazak u harem“ članovi GTO su svom dirigentu priredili i malo, ali sigurno stresno iznenađenje, jer na njegove uporne znakove za početak izvođenja nisu reagovali. Neizvjesnost i zbunjenost dirigenta Zlatana Mirića, ali i iznenađenje publike, prekinulo je ustajanje članova orkestra sa svojih mjesta, udaranje trzalicama u tijelo tambure čime se odaje priznanje, a u vazduhu su se našle latice različitih cvjetova i konfete. Bio je to način da članovi GTO iskažu poštovanje svom dirigentu koji nepunih godinu dana vrlo vrijedno i predano radi sa tamburašima.

novogodisnji koncert GTO - 2016 - 1Nakon toga, uslijedilo je izuzetno izvođenje pjesme „Selma“ soliste Lade Jakovljevića, kao i nastup profesora i ministra u Vladi Republike Srpske Jasmina Komića sa pjesmom Vlatka Stefanovskog „Gipsy Magic“. Antonio Popović je otpjevao pjesmu „Sanjao sam noćas da te nema“, a oduševljenje publike i više aplauza pobrao je „Jugo 45“ koju je izveo dirigent GTO-a Zlatan Mirić. Koncert je završen nastupom Miroslava Mire Janjanina, koji je iako pod temperaturom, sjajno izveo pjesmu „Kaži vilo bijela“.

Pored članova GTO i solista, na Novogodišnjem gala koncertu nastupio je i limeni duvački kvartet u sastavu: Milica Čavić – truba, Aleksandar Samardžić – truba, Slaviša Ševo – trombon i Danijel Karalić – bariton saksofon.

Inače, cijena ulaznice za koncert je bila simbolična i iznosila je 5,00 KM, a GTO se potrudio da i ove godine publici uz kupljnu ulaznicu pokloni CD sa audio snimkom prošlogodišnjeg koncerta. Inače sav prihod od prodaje ulaznica tamburaši ulažu u budućnost, odnosno u rad Škole tambure koja funkcioniše u okviru orkestra.

Reprizno izdanje Novogodišnjeg gala koncerta publika će moći da posluša večeras u koncertnoj dvorani kulturnog centra Banski dvor sa početkom u 20 časova.

Sve one koji nisu uspjeli da prisustvuju koncert GTO-a, a o činjenici da je takvih bilo mnogo govori podatak da su tamburaši razmišljali da organizuju i drugu reprizu koncerta, obradovaće vijest da je koncert snimljen i da će biti emitovan u narednim danima na programu Radio-televizije Republike Srpske.

Medijski pokrovitelj koncerta je upravo RTRS, dok su pokrovitelji Grad Banja Luka i KC Banski dvor, a podršku su dali „Banjalučka pivara“, Tvornica obuće „Bema“ i „Kozarski biser“.

 

(Foto:Đurica Štula, Banjaluka.net)