Politika 06.04.2016.

NSRS Dopunjena uredba o boračkom dodatku

ČITANJE: 2 minute
Narodsna skupstina
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je ovo ministarstvo dopunilo uredbu o boračkom dodatku, s ciljem rješavanja statusa ratnih komandanata Vojske Srpske koji nisu ostvarili pravo na penziju kao osiguranici iz Srbije.

Odgovarajući na poslanička pitanja na sjednici Narodne skupštine Srpske, Savanović je pojasnio da, prema Zakonu o pravima boraca, invalida i porodica poginulih, saglasnost na uredbu daje Boračka organizacija Republike Srpske, koja to nije učinila na sjednici Predsjedništva organizacije.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović tvrdi da su pravosudne institucije u Srpskoj uradile sve što je potrebno u vezi slučaja Gorana Suvare, za kojim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica.

On je naglasio da pravosudne institucije u Srpskoj nisu napravile nijedan propust, te poručio da bi potpuna pravda bila da svako izdržava svoju kaznu.

Kasipović ističe da ne zna da li se Suvara nalazi na teritoriji Republike Srpske, niti ga to zanima, jer je njegova obaveza bila da institucije koje su nadležne za pojedina pitanja završe svoj posao.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izrazio je nadu da će svi učesnici u izradi pravilnika o lijekovima uskoro završiti posao i da će ga usvojiti Savjet ministara BiH.

“U proteklom periodu Svjetska banka je napravila analizu mogućih ušteda, ako bi bio usvojen novi pravilnik”, podsjetio je Bogdanić.

On je naglasio da ne postoji nijedan razlog da stanovništvo u Republici Srpskoj i BiH plaća skuplje lijekove nego u okruženju.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je da je Srpska postala prepoznatljiva u Evropi po banjskom turizmu, u okviru kojeg je zabilježeno povećanje dolaska gostiju od 25 odsto.

Gluhaković je rekao da je Banja Vrućica u Tesliću prošle godine imala 20 odsto više gostiju iz inostranstva u odnosu na godinu ranije.

“Kandidovali smo da budemo domaćin velike balkanske konferencije `Balkan spa 2016` i da to bude Banja Vrućica u Tesliću i Banja Slatina u Laktašima”, rekao je Gluhaković odgovarajući na poslanička pitanja.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je iz Fonda “Dr Milan Jelić” od 2007. godine stipendirano 1.714 stipendista za šta je izdvojeno 8,4 miliona KM.

On je naveo da je prošle godine bilo 136, a da će ove godine biti 154 stipendista.

“Zadnja uplata bila je prošlog mjeseca i očekujemo da će to biti nastavljeno”, kaže Komić.

(Agencije)