Magazin 27.09.2021.

NUB RS: Obilježen Evropski dan jezika

ČITANJE: 2 minute

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) u ponedjeljak 27. septembara održan je 14. po redu “Evropski dan jezika, dan evropskog plurilingvalizma i multikulturalnosti”.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a obilježavanje ovog događaja pratile su i prigodne svečanosti s ciljem da kod publike svih uzrasta probude interesovanje za učenje jezika, prenosi mondo.ba.

Organizovan je likovni konkurs “Razglednice iz Evrope” za učenike osnovnih škola iz Banjaluke od 1. do 9. razreda, literarni konkurs “Pišem ti pismo iz…” za učenike osnovnih škola iz Banjaluke od 4. do 9. razreda, kao i projekat “Na posebno te vodim mjesto” za učenike srednjih škola.

Posjetioci su u holu biblioteke mogli da igraju igru “Memory” sa simbolima karakterističnim za pojedine evropske države i njihovim zastavama, a u NUB RS takođe je organizovan i “Sajam jezika” na kome su se predstavile mnoge škole, instituti, centri i udruženja za učenje stranih jezika.

Održana je i online radionica za profesore stranih jezika, koju je vodio Aljoša Preradović iz Glosa centra za njemački jezik.

Takođe, dodijeljene su i nagrade najboljim učeničkim radovima na pomenutim konkursima.

U kategoriji od 1. do 3. razreda najbolje likovne radove imali su Stefan Špirić (I/5, OŠ “Sveti Sava”), Đorđe Petrašević (I/1, OŠ “Sveti Sava”) i Aurora Preradović (III/1, OŠ “Dositej Obradović”).

U kategoriji od 4. do 6. razreda najbolje likovne radove imali su Sofija Mrđen (IV/2, OŠ “Petar Petrović Njegoš”), Elena Todorović (V/1, OŠ “Petar Petrović Njegoš”) i Sofija Lučić (IV/1, OŠ “Petar Petrović Njegoš”).

U kategoriji likovni radovi od 7. do 9. razreda najbolje likovne radove imali su Helena Radulović (IX/1, OŠ “Zmaj Jova Jovanović”), Anja Rosić (IX/2, OŠ “Zmaj Jova Jovanović) i Nikolina Gatarić (VIII/1, OŠ “Petar Kočić” Kola).

Za najbolje literarne radove u kategoriji od 4. do 6. razreda proglašeni su radovi Milice Čavić (V/2, OŠ “Ivo Andrić”), Nine Luburić (IV/1, OŠ “Dositej Obradović”) i Arsenija Vračara (V/1, OŠ “Aleksa Šantić”).

Za najbolje literarne radove u kategoriji od 7. do 9. razreda proglašeni su radovi Nikoline Vesić (OŠ “Milan Rakić” Karanovac), Jane Brkić (XIII/2, OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”) i Srne Mrkobrada (IX/1, OŠ Aleksa Šentić).

Najbolje prezentacije svjetskih destinacija u sklopu projekta “Na posebno te vodim mjesto” imali su Nataša Amidžić (I/1, JU Medicinska škola), Marko Jotanović (IV, Gimnazija) i Milica Mirjanić (I/2, JU Medicinska škola).

(SB)

Oznake: NUB RS