Magazin 09.06.2021.

NUB RS: Od 16. juna izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”

ČITANJE: 2 minute

Narodna i univerzitetska biblioteka RS organizuje svečano otvaranje izložbe „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ 16. juna 2021. u 13 časova u holu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Riječ je o izložbi koju je priredila Biblioteka grada Beograda, a ove godine obilježava se 200. godišnjica od rođenja F. M. Dostojevskog. NUB Republike Srpske ovom izložbom pridružuje se mreži institucija kulture širom svijeta koje će odati počast liku i djelu velikana ruske književnosti, F. M. Dostojevskog.

Izložbu čini 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku. Autorka izložbe Nataša Bulatović nastojala je da pruži svestran prikaz recepcije najvećih ruskih pisaca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvjetnu djelatnost Srba vezanu za ovu dvojicu velikana u periodu od sredine 19. i tokom čitavog 20. vijeka.

Zanimljivo je da izložba otkriva i malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom rat. Predstavlja i misli Dostojevskog o Istočnom pitanju i njegovo divljenje srpskom narodu, izvođenje loze svih Tolstojevih potomaka koji su emigrirali u Srbiju.

Tu je i Tolstojeva plaketa počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, privatna prepiska i druženje sa pojedinim Srbima (prepiska sa Anđom Petrović, sestrom Nadežde i Rastka Petrovića).

Građa za izložbu je pažljivo prikupljana u arhivima, muzejima, bibliotekama, pozorištima i kinotekama širom Srbije, a korištene su veoma kvalitetne dizajnerske tehnike.

Autorka Nataša Bulatović o izložbi

– Životni i stvaralački putevi dva velika savremenika, Lava Nikolajeviča Tolstoja i Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, često su se približavali, ali se nikada nisu ukrstili. Pisac i filozof Dmitrij Mereškovski, jedan od najboljih poznavalaca misli i svaralaštva dvojice književnika, rekao je za njih da su oni „dva protivrečna blizanca”. Slijedeći tu koncepciju u formalnom smislu, trudila sam se da ovu izložbu uobličim kao svojevrsni diptih. Njenom simetričnošću želela sam da prikažem ravnopravni značaj dva najveća ruska klasika za srpsku kulturu. Različite ideologije i vremena na površinu su izdvajali jednog ili drugog od ove dvojice autora, kako to oduvek čini istorija sa istaknutim ljudima. Trudili smo se da njihov uticaj prikažemo u najraznovrsnijem svetlu i time dokažemo sveprožimajuće jedinstvo, na jednoj strani velike ruske književnosti, a na drugoj strani srpske, koja je, ne samo u kulturi, bila usmerena na svoju veliku slovensku zaštitnicu – izjavila je ona.

(SB)

Oznake: NUB RS