Magazin 22.12.2022.

NUB RS: Otvorena izložba “Kultura na frontu”, posvećena periodu od 1992. do 1995.

ČITANJE: 1 minuta

Izložba “Kultura na frontu – Kultura Republike Srpske u periodu od 1992. do 1995. godine”, autorki Milijane Bojić i Suzane Pešević Stojanović otvorena je danas u Narodnoj i univerzitetskoj bibloteci Republike Srpske (NUB RS).

Kako je saopšteno iz ove institucije, vrijeme posljednjeg rata, rata koji je obilježio kraj devedesetih godina dvadesetog vijeka, bilo je i vrijeme stvaranja Srpske.

“Ova izložba pokazuje da ‘nema rata koji može zaustaviti ispoljavanje ljudske duhovnosti, iskonski ljudski smisao da stvara, da pronalazi nove sadržaje i oblike, da traga za smislom vječne ljepote i ljudske uspravljenosti’ (‘Srpska vojska’, 15. jul 1993. godine). Izložba predstavlja pregled kulturnih aktivnosti srpskog naroda u najtežim vremena i u ratom okupiranim mjestima”, naveli su iz NUB RS.

Suzana Pešević Stojanović, jedana od autorki izložbe, rekla je da posjetioci mogu da vide sve kulturne manifestacije koje su prikazivane od 1992. do 1995. godine.

“Predstavili smo i rad institucija kulture, kako republičkih, tako i lokalnih, a potrudili smo se da obuhvatimo i pojedinačne umjetnike i pojedinačne kulturne događaje”, pojasnila je Stojanovićeva.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske, kazala je da izložba doprinosi širenju znanja o istoriji nastanka Srpske i o tome šta se dešavalo srpskom narodu u tom periodu, što je od velikog značaja za buduće generacije.

Izložbu možete pogledati svakim radnim danom od 8 do 20 časova u Izložbenom salonu NUB Republike Srpske, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: NUB RS