Biznis 13.05.2021.

OBAVEZNI DA PONOVE POSTUPAK: “Grand trade” ostao bez ekološke dozvole za kompleks u centru

ČITANJE: 3 minute

Kompanija „Grand trade“, u vlasništvu porodice Mile Radišića, ostala je bez ekološke dozvole za stambeno-poslovni kompleks koji gradi u centru Banjaluke, te je u obavezi da pribavi novu dozvolu.

U Tehničko-ekološkom zavodu Banjaluka naveli su da je „Grand trade“ za predmetni kompleks imao ekološku dozvolu izdatu 26. decembra 2014. godine, prenosi capital.ba.

„Investitor nije izvršio njenu obnovu u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola, stoga je u obavezi da ponovo pokrene cijeli postupak pribavljanja ekološke dozvole“, naveli su zavodu.

Taj zavod uradio je povodom toga Prethodnu procjenu o uticaju na životnu sredinu za projekat urbanog razvoja, odnosno kompleks poslovno-stambenih objekata u Banjaluci koji gradi „Grand trade“.

U tom dokumentu se navodi da je za navedenu investiciju preduzeće „Stilling“ Banjaluka izradilo UTU uslove 2007. godine i na osnovu te dokumentacije Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je 2011. izdalo lokacijske uslove.

Zatim su u septembru 2009. godine dopunjeni UTU uslovi, a po pitanju definisanja faznosti formiranja građevinske parcele.

Međutim, u oktobru prošle godine preduzeće „Radis” Istočno Sarajevo izradilo je izmjenjene UTU uslove na osnovu kojih je Ministarstvo zatim izdalo lokacijske uslove početkom novembra 2020. godine, a koji se odnose na dodatno povećanje spratnosti te izravnanja kaskadnih dijelova objekata nižih etaža sa maksimalno dozvoljenom planiranom spratnošću.

U „Tehničko-ekološkom zavodu“ su naveli da će se redosljed građenja objekata u okviru kompleksa odrediti naknadno.

U tom zavodu su procjenjivali uticaj na zdravlje stanovništva, na kvalitet vazduha, vode i zemljišta, uticaj na buku i uticaj na klimatske parametre.

„Na osnovu analize identifikovanih uticaja moguće je donijeti generalni zaključak da su uticaji ovog objekta na životnu sredinu takvi da se specificiranim mjerama mogu dovesti u prihvatljive granice. Izgradnja i eksplotacija kompleksa može se prihvatiti sa stanovišta mogućih uticaja na životnu sredinu, te na osnovu izvršene procjene identifikovanih uticaja i definisanim mjerama za sprečavanje/smanjenje identifikovanih emisija i uticaja, rad ovog objekta može organizovati u skladu sa svim pozitivnim načelima zaštite životne sredine i mjerema koje će biti definisane u ekološkoj dozvoli“, naveli su u zavodu.

Podsjećamo, Radišić u takozvanom Picinom parku gradi poslovni objekat čiji je dio već kupio M:tel i Lutrija RS.

Radišić je krajem 2013. godine osuđen na tri godine pred Okružnim sudom u Banjaluci zbog toga što je manipulisanjem cijenama Medicinske elektronike, te podstrekavanjem i širenjem lažnih informacija oštetio Republiku Srpsku za više od 550.000 evra.

On je iskoristio „propust“ policije i tužilaštva da protiv njega pokrenu i finansijsku istragu, pa je u međuvremenu tužio Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS jer mu nije vratila 183.000 KM kojima je kupio akcije Medicinske elektronike, a koje su, nakon što je osuđen na kaznu zatvora vraćene IRB-u.

Na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Tunjice u Banjaluci javio se 18. novembra 2015. godine, i to nakon što je gotovo devet mjeseci bio u bjekstvu. Pretpostavljalo se da je boravio u Srbiji.

Početkom oktobra 2017. godine pušten je na slobodu.

Nedefinisane građevinske linije

Za objekat „kule“ nije definisana građevinska linija, ali se u Prethodnoj procjeni navodi da je skrenuta pažnja investitoru i projektantu da vode računa o udaljenosti definisane tačke istog u odnosu na raskršće. „Za podrumske etaže nije definisana građevinska linija, ali se skreće pažnja investitoru i projektantima da podrumska etaža ne smije preći regulacionu liniju“, istaknuto je.

(SB)

Oznake: Grand trade