Politika 12.09.2015.

Počelo obilježavanje 24 godine od formiranja brigade VRS

ČITANJE: 1 minuta
brigada

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija” danas je počelo obilježavanje 24 godine od formiranja 16. krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, preživjeli borci 16. krajiške i 2. krajiške brigade, te porodice poginulih boraca.

Nekadašnji pripadnik 16. krajiške brigade Ilija Lukić rekao je da je ratni put ove jedinice trajao 1.727 dana i da je oznaka za jedinicu 16. uzeta kao prosječan dan kada su njeni pripadnici prešli rijeku Savu i otišli na ratište u zapadnu Slavoniju.

On kaže da je, nakon zapadne Slavonije, 16. krajiška motorizovana brigada učestvovala u akcijama oslobađanja Dervente, Broda i dijela opštine Odžak, te da je potom uključena u sastav Istočno-bosanskog korpusa.

Govoreći o ratnom putu ove jedinice, Lukić je naveo da su nakon borbenih dejstava, koje je ova brigada imala u sastavu Istočno-bosanskog korpusa, izvršavani borbeni zadaci na dobojsko-teslićkom ratištu.

On je naveo da je poginulo 437 boraca ove brigade, među kojima i značajan broj boraca nesrpske nacionalnosti.

Osim na spomen-obilježje na groblju “Sveti Pantelija”, vijenci su položeni i na grob komandanta 1. krajiškog korpusa generala Momira Talića u mjestu Piskavica.

Obilježavanje 24 godine od formiranja 16. krajiške motorizovane brigade biće nastavljeno sutra u mjestu Mašići kod Gradiške, gdje će u 12.00 časova biti služen parastos poginulim borcima.

(Agencije)