Vijesti 06.10.2016.

Obnova sedam spomenika partizanima i borcima VRS

ČITANJE: 2 minute

Sanacija sedam spomenika i spomen-obilježja iz Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i Odbrambeno-otadžbinskog rata, u koju će biti uloženo oko 48.000 KM, počinje iduće sedmice.

– Ovaj novac biće raspoređen na popravke oštećenja na spomenicima na partizanskim grobljima u Bronzanom Majdanu i Verićima i obilježju borcima NOR-a u MZ Kola. Isto tako, biće rekonstruisani po jedan spomenik borcima Vojske Republike Srpske koji su položili živote na oltar otadžbine u Borkovićima, Motikama, Potkozarju i Kolima – izjavio je načelnik Odjeljenja boračko-invalidske zaštite Gradske uprave Dragomir Keserović.

Dodao je da je nakon sprovedenog postupka javne nabavke za izvođača radova izabrano Javno komunalno preduzeće “Gradsko groblje”.

– Već je potpisan ugovor o izvođenju radova. Prema našim informacijama, u toku je priprema materijala i obilazak lokacija kako bi radovi počeli iduće sedmice – objasnio je Keserović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Goran Rogić je rekao da mu je drago što će konačno početi realizacija projekta sanacije spomenika koji je grad pokrenuo prije tri godine.

– Tada je urađena procjena stanja svih spomen-obilježja u gradu i utvrđeno je da je za njih 14 potrebna sanacija. Svake godine je izdvajan i novac u budžetu, ali nijedne godine ništa nije rađeno zato što su obarani tenderi za izbor izvođača radova. Da je to sve rađeno u kontinuitetu, do sada bi svih 14 bilo sanirano, ali drago mi je da je konačno i taj problem riješen i da su stvari pokrenute sa mrtve tačke – kazao je Rogić.

Istakao je da je u ovogodišnju sanaciju, pored izabranih, trebalo da bude uvršten i spomenik u MZ Stričići.

– To se vjerovatno nije dogodilo, jer je za to potrebno puno novca, ali trudićemo se da njegova sanacija bude jedna od prioriteta grada u idućoj godini – naveo je Rogić.

Obilježja i sredstva

Narodnooslobodilačka borba:

– Partizansko groblje u Bronzanom Majdanu – 10.284 KM

– Partizansko groblje u Verićima – 15.031 KM

– Spomenik borcima NOR-a u Kolima – 1.274 KM

Odbrambeno-otadžbinski rat:

– Spomenik palim borcima VRS u Borkovićima – 2.262 KM

– Spomenik u Motikama – 11.561 KM

– Spomenik u Potkozarju – 6.082 KM

– Spomenik u Kolima – 1.208 KM.

(Glas Srpske)