Biznis 29.03.2021.

„OC Jahorina“ preuzima „Andrićgrad“

ČITANJE: 2 minute

Olimpijski centar „Jahorina“ preuzeće poslovanje nad turističkim kompleksom „Andrićgrad“ u Višegradu, saznaje portal CAPITAL.

Ovaj posao dogovoren je na zajedničkom sastanku održanom krajem februara u Istočnom Sarajevu, a biće finaliziran tako što će Vlada Republike Srpske svoj udio u „Andrićgradu“, koji zajedno sa opštinom Višegrad iznosi 78 odsto, prepisati na „OC Jahorina“.

Inače, preostalih 22 odsto pripada režiseru Emiru Kusturici koji prema saznanjima CAPITAL-a ostaje u ovom poslu.

Ovu informaciju nam je potvrdio i predsjednik Nadzornog odbora „OC Jahorina“ Nedeljko Elek, koji je kazao kako se već postoje planovi o investicije u „Andrićgrad“.

„Cilj nam je da napravimo jednu turističku regiju od Jahorine do Zlatibora, a da „Andrićgrad“ i „Mećavnik“ budu vezivni faktori.  Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru ili Jahorini, dva dana provedu u „Andrićgradu““, kazao je Elek.

Kako kaže da većina od 250.000 skijaša koji godišnje posjete „Jahorinu“ dolazi na sedam dana, od kojih pet skijaju a preostala dva uglavnom koriste da posjete neke druge obližnje destinacije. Preuzimanjem „Andrićgrada“ oni bi sa Jahorine kroz dobru ponudu bili usmjereni na Višegrad.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je po sličnom modelu sredinom prošle godine „Jahorini“ dala propalo skijalište „Igrišta“ u Vlasenici, u koje je kasnije najavljeno višemilionsko ulaganje.

Inače, kada je riječ o projektu „Andrićgrad“ u njega je do sada, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 miliona maraka, od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 miliona KM, Kusturica pet, a ostatak opština Višegrad.

„Andrićgrad“ je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i njegovog preduzeća „Lotika“. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Kasnije su se ove tri strane „raskusurale“ i vlasništvo podijelile na osnovu ulaganja u kompleks.

Iako je Kusturica bio miljenik Vlade Republike Srpske i od iste dobijao novčanu pomoć mimo svih pravila i procedura jer je kako se ispostavilo bio redovan dužnik za poreze, nije pokazao neke posebne menadžerske sposobnosti.

Projekat u koje su uloženi milioni u posljednjih nekoliko godina prikazuje skromnu dobit u prosjeku od oko 30.000 maraka, dok su, na primjer, od 2011. do 2014. godine imali profit od 3,65 miliona KM.

(E.M)