Biznis 16.12.2022.

OC Jahorina traži pozajmicu od 15 miliona KM, iako su već prezaduženi

ČITANJE: 3 minute

Iako prezadužen OC Jahorina bi opet da se zadužuje, tačnije pozajmljuje. OC Jahorina traži zaduženje kod IRB Srpske u iznosu od 15 miliona maraka, potvrđeno je ATV-u iz ove finansijske institucije.

Novac im je potreban, kako su rekli za izgradnju jezera i sistema za osnježavanje Skočine. Međutim, analizom IRB-a o poslovanju je ustavnovljeno, da je OC Jahorina prezadužen. Činjenica je da je Vlada Republike Srpske juče skinula tačku o zaduženju jer dokumentacija nije bila potpuna.

Sporno je, kako saznajemo vrijeme nakon kojeg bi OC Jahorina trebalo da vrati pozajmicu IRB-u ukoliko Vlada da garanciju za pozajmicu.

“U skladu sa usvojenim procedurama, IRB Republike Srpske je sačinila analizu zahtjeva te isti proslijedila Vladi Republike Srpske na donošenje Odluke o isplati pozajmice. Prema analizama IRB konstatovano je da je društvo prezaduženo, te u cilju zaštite interesa IRBRS i sredstava kojima upravlja, zahtijevala garanciju Vlade Republike Srpske i Garantnog fonda Republike Srpske kao obezbijenje plasmana”, poručuju iz IRB-a.

Tražena pozajmica je sa jasno definisanim rokom vraćanja od 12 mjeseci što je navedeno i u materijalima koji su dostavljeni Vladi na razmatranje.

U IRB-u smatraju da garancija Republike Srpske u traženom iznosu pozajmice predstavlja obezbijeđenje koje će rizik za njih i fondove kojima upravljaju svesti na prihvatljivu mjeru.

Međutim, Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora, OC Jahorina, zaduženje negira.

“Ne znam da li je bil tačka na Vladi, mi nismo tražili zaduženje. Niste tražili? Ne”, rekao je Elek.

Vlada Republike Srpske je u ovoj godini OC Jahorina već dala grant u iznosu od 15 miliona maraka. Elek, za ATV, pokušava biti duhovit pa tvrdi da novac čuvaju za promociju. Ne objašnjava kako i gdje su potrosene pare kada OC hoće ponovo da se zadužuje. I dok Vlada pomaže OC Jahorina, Elek se na Tviteru obrušio na predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Na krajnje sraman način, Elek poredi Viškovića ni manje ni više nego sa Zelenskim i Hitlerom. On je na Tviteru objavio ilustraciju na kojoj je Radovan Višković na „naslovnici Time-a“, uz poruku, te tako aludira da mandatar za sastav nove Vlade treba da prezire svako dijete kada se rodi, pored Hitlera i Zelenskog.

“Dogodine u Time-u. Pa da pobijedimo u Milićima”, napisao je Elek na Tviteru.

Čini se da Elek zaboravlja koliku je podršku naroda Višković imao na minulim izborima, kada je za Parlamentarnu skupštinu BiH osvojio blizu 35.000 glasova. Ipak, tviteraši nisu ostali nijemi na Elekove prozivke pa su mu tako poslali jasne poruke.

„Zašto ti ne izađeš na izbore, da vidimo koliko ćeš glasova dobiti?“

„Ti i ekipa zajedno imate osam razreda”

„Napasti Republiku Srpsku ili dodijeliti sebi javnu nabavku!“

„Gdje si ti pobijedio, samo u krađi para i države?!“

Elek se na Tviteru, cinično, zahvalio kako kaže “dragoj ATVBL na još jednoj promociji”. Piše i da se raduje daljoj saradnji, prenosi ATV.

Oznake: OC Jahorina