Magazin 17.01.2016.

Od dugotrajnog sjedenja do bolova i deformiteta

ČITANJE: 2 minute
bol u ledjima i vratu
Djeca provode pred računarom oko tri sata dnevno, a kada se tome dodaju i sati sjedenja u školi, loše držanje i teške torbe, ne iznenađuje to što trećina školske djece ima neki deformitet koštano-zglobnog sistema. Nije bolji ni zdravstveni karton starijih. Zbog sjedećeg načina života, kod njih se sve češće javlja: ukočenost, napetosti u mišićima i bol u leđima.

Prije samo desetak godina, zbog bolova u leđima su kod ljekara odlazili stariji od četrdeset godina, a danas nije rijetkost da se na tegobe žale i mlađi.

Svako šesto dijete u Srbiji ima deformitet stopala, a svako osmo problem s kičmom. Svakog dana, fizikalna medicina u Domu zdravlja „Palilula”, ima deset novih najmlađih pacijenata.

Prema riječima dr Radosave Anđelić iz Službe za fizikalnu medicinu DZ „Palilula”, uzroci su najprije genetski.

– Unutrašnji uzroci su genetska predispozicija, a u spoljne spadaju gojaznost, nedovoljna aktivnost, preteške torbe, neadekvatne klupe- objasnila je dr Anđelić istakavši da je sve veći broj deformiteta, a vrlo je slab odziv roditelja koji se javljaju da nešto urade po tom pitanju.

Obratite pažnju na držanje i hod svog djeteta. Nemojte ga stalno opominjati da se, na primjer, ispravi jer to, tvrde stručnjaci, nije dovoljno. Savjetuju se korektivne vježbe i sport.

– Ono što se sve više javlja to su spušteni svodovi i ravna stopala, a što se tiče kičme to su skolioze i kifoze. Važno je da se što ranije dijagnostikuje, jer je mnogo lakši period oporavka, to jest vraćanja u funkcionalno stanje- navodi fizioterapeut Predrag Jovičić i naglašava da se skolioze mnogo bolje riješavaju do 12. godine.

Da savremeni način života, sve više uzima danak, potvrđuje i zdravstveni karton starijih. Dr Stanko Miličković ortoped Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica” objašnjava zašto je to tako: „Većina ljudi se bavi sedećim poslovima, poslovima koji ne uključuju neku fizičku ativnost. Posle posla smo sve manje i manje aktivni, sve se manje bavimo sportom”.

Ako smo već postali dio sjedeće civilizacije, onda makar možemo da sjedimo pravilno. Kičmu treba nasloniti uz stolicu, ramena opustiti, noge blago rastavljene i neka ruke budu pored tijela, a kada radimo, pod uglom od 90 stepeni.

(N.N./RTS)